Jelentősen csökkentek a termelői árak Kínában áprilisban

Gazdaság, 2020.05.12

Jelentősen csökkentek a termelői árak Kínában áprilisban, és a vártnál nagyobb mértékben estek vissza a fogyasztói árak is márciushoz képest.

A kínai statisztikai hivatal kedden közölt adatai szerint az év negyedik hónapjában a termelői árak éves bázison 3,1 százalékkal estek vissza, ami 2016 áprilisa óta a legerősebb ütemű csökkenés. Elemzők 2,6 százalékot vártak a márciusi 1,5 százalékos csökkenés után. Havi összevetésben 1,3 százalékkal mérséklődtek a termelői árak áprilisban. Az év első négy hónapjában 1,2 százalékkal csökkentek a termelői árak a tavalyi év azonos időszakához képest.

A fogyasztói árak éves összehasonlításban 3,3 százalékkal nőttek áprilisban, míg elemzők 3,7 százalékra számítottak a márciusban mért 4,3 százalékos emelkedés után. Az áprilisi 3,3 százalék tavaly szeptember óta a legalacsonyabb szintet jelenti, miközben januárban még 5,4 százalékkal csaknem kilencéves csúcsot ért el a fogyasztói árindex. Az élelmiszerek és az energia árát nem tartalmazó maginfláció 1,1 százalékkal emelkedett éves összehasonlításban, némileg alacsonyabb ütemben a márciusi 1,2 százaléknál.

Havi összevetésben a fogyasztói árak 0,9 százalékkal csökkentek áprilisban. Elemzők 0,5 százalékos visszaesést vártak a márciusi 1,2 százalékos csökkenés után.

Az év első négy hónapját tekintve 4,5 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak éves összevetésben.

Áprilisban is az élelmiszerek drágultak legnagyobb mértékben, 14,8 százalékkal éves összevetésben. Ez enyhe mérséklődést jelent azonban a márciusban mért 18,3 százalékos emelkedéshez képest. Az élelmiszerek árát elsősorban az húzza felfelé, hogy az egekbe szökkent a sertéshús ára az állományt megtizedelő afrikai sertéspestis járvány miatt. Áprilisban 96,9 százalékkal emelkedett a sertéshús ára, ami enyhe javulás a márciusban mért 116,4 százalékhoz képest.

Az áremelkedés változatlanul erősebbnek bizonyult vidéken, éves bázison 4,0 százalékkal kapaszkodtak feljebb a fogyasztói árak az év negyedik hónapjában, míg a városokban 3,0 százalékkal.

A koronavírus-járvány visszaszorítását követően a kínai vezetés különböző élénkítő intézkedésekkel igyekszik újabb lendületet adni az ország gazdaságának, adócsökkentésekkel támogatva a vállalatokat, és a munkanélküliség kezelésére célzottan növelve a kiadásokat. A világméretűvé szélesedett járvány miatt azonban megcsappant a kereslet a kínai exporttermékek iránt, újabb kihívás elé állítva a kínai termelőket.

A kínai jegybank hétfőn közölte, hogy a bankok 1700 milliárd jüan (240,05 milliárd dollár) értékben folyósítottak új hiteleket áprilisban, jóval meghaladva az egy évvel korábbi 1020 milliárd jüant. A jegybank újabb kamatcsökkentésekkel támogathatja a kormányzat költségvetési kiadási terveit, és még több készpénzt pumpálhat a pénzügyi rendszerbe, hogy segítse a bankokat és a vállalatokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!