Jelentősen csökkentek az ipari termelői árak, a munkanélküliség viszont alig nőtt áprilisban az EU-ban

Gazdaság, 2020.06.03

A gazdaságot megbénító koronavírus-járvány hatására az Európai Unióban és az euróövezetben ismét csökkentek az ipari termelői árak áprilisban, a munkanélküliség viszont csak enyhén emelkedett, rácáfolva a borútátóbb előrejelzésekre.  

Az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) szerdán közölte, hogy áprilisban az euróövezet 19 tagállamában 7,3 százalékra, az Európai Unió 27 tagállamában pedig 6,6 százalékra emelkedett a munkanélküliségi ráta szezonális kiigazítással számolva. Mindkét blokkban 0,2 százalékponttal kúszott feljebb a mutató értéke márciushoz képest.

Elemzők sokkal rosszabb értéket, 8,2 százalékos rátát vártak az euróövezetre.

Az ipari termelői árak az euróövezetben éves összehasonlításban már a kilencedik egymást követő hónapban csökkentek áprilisban, ezúttal 4,5 százalékkal. Elemzők 4,0 százalékos visszaesésre számítottak a márciusban mért 2,8 százalékos csökkenés után.

Havi összevetésben 2,0 százalékkal estek vissza az ipari termelői árak áprilisban az euróövezetben, nagyobb mértékben az elemzők által várt 1,7 százaléknál. Márciusban 1,5 százalékos, februárban pedig 0,7 százalékos csökkenést mértek.

A 27 tagú Európai Unióban az előző hónaphoz képest 1,9 százalékkal, éves összevetésben pedig 4,3 százalékkal csökkentek az ipari termelői árak áprilisban. Márciusban havi szinten 1,4 százalékkal, éves szinten pedig 2,5 százalékkal estek a termelői árak.

A gyakran változékony energiaárakat nem számolva havi összevetésben 0,3 százalékkal csökkentek a termelői árak az euróövezetben és az unióban is, míg éves összevetésben 0,3 százalékkal, illetve 0,1 százalékos visszaesést mértek.

A termelői árak a fogyasztói infláció alakulásának egyik korai indikátora.

Az Európai Központi Bank arra törekszik, hogy az éves harmonizált fogyasztóiár-index középtávon 2 százalék alatt, ám ahhoz közeli értéken maradjon.

Éves összevetésben Cipruson (3,5 százalék), Máltán (1,4 százalék) és Szlovákiában (1,2 százalék) nőttek legnagyobb mértékben a termelői árak áprilisban, a legerősebben pedig Litvániában (10,3 százalék), Görögországban (9,4 százalék) és Dániában (8,7 százalék) csökkentek.

Havi szinten csak Máltán (0,5 százalék), Szlovéniában (0,3 százalék), valamint Luxembourgban (0,1 százalék) nőttek az ipari termelői árak. A legerősebb csökkenést Litvániában (3,6 százalék), Olaszországban (3,4 százalék) és Spanyolországban (3,0 százalék) mérték.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!