Jelentősen élénkült a brit szolgáltatási ágazat aktivitása novemberben

Gazdaság, 2021.12.03

A pénteken ismertetett legújabb mérőszámok szerint kissé lassuló, de továbbra is jelentős ütemben élénkült a múlt hónapban a brit hazai össztermék (GDP) 80 százalékát előállító szolgáltatási ágazat aktivitása, mindenekelőtt az új rendelések állományának meredek emelkedése miatt.

Az IHS Markit pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felmérése szerint a brit gazdaság szolgáltatási szektorának szezonálisan kiigazított beszerzésimenedzser-indexe (BMI) novemberben 58,5 volt az októberi 59,1, a szeptemberi 55,4, az augusztusi 55, a júliusi 59,6, a júniusi 62,4 és a májusban mért 62,9-es eddigi rekord után.

Az 50 feletti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának élénkülését jelzik, vagyis az 58,5-ös múlt havi szolgáltatási BMI-index az októberihez mért csekély visszaesés ellenére is igen élénk ütemű aktivitást jelez ebben a szektorban.

Az IHS Markit adatsora szerint a szolgáltatási szektor átfogó novemberi aktivitási mérőszámán belül az új megrendelések állományának részindexe 59,0-re - öthavi csúcsra - emelkedett az októberi 58,4-ről, az új exportmegrendeléseké pedig 54,1-re, 2017 közepe óta nem mért szintre nőtt az előző havi 52,6-ról.

Az átfogó novemberi szolgáltatási index az IHS Markit modellszámításai alapján azt jelenti, hogy a feldolgozóipari és a szolgáltatási ágazat együtt számolt kompozit BMI-mutatójának súlyozott átlaga a múlt hónapban 57,6 volt az októberi 57,8 után.

Az IHS Markit kiemeli, hogy a brit gazdaság két fő pillérét alkotó szektor kompozit aktivitási mérőszáma immár kilenc hónapja folyamatosan a csökkenés és a növekedés határát jelző 50-es érték felett jár.

Az élénkülés jelenlegi üteme különösen kirívó a koronavírus-járvány okozta tavaly tavaszi súlyos visszaeséssel összemérve.

Az IHS Markit és a CIPS akkori mérése alapján 2020 áprilisában - a koronavírus-járvány megfékezését célzó akkori országos korlátozások bevezetése utáni első teljes hónapban - a feldolgozóipari és a szolgáltatási ágazat kompozit BMI-mutatója 13,8 volt, messze a legalacsonyabb a kompozit aktivitási mérőszám rendszeres összeállításának csaknem negyedszázaddal ezelőtti kezdete óta.

A tavaly áprilisi kompozit mérőszámon belül a brit szolgáltatási ágazat BMI-mutatója 13,4 volt, amely a szektor aktivitásának teljes összeomlására vallott.

Ezt tükrözte a brit gazdaság egészének akkori szabadesésszerű teljesítményzuhanása is: a brit hazai össztermék értéke a tavalyi második negyedévben 19,6 százalékkal, 2020 egészében 9,7 százalékkal csökkent.

A modern brit gazdaságtörténetben eddig nem volt példa ilyen mértékű negyedéves és éves visszaesésekre.

Londoni pénzügyi elemzők azzal számolnak, hogy a koronavírus újonnan azonosított omikron variánsának megjelenése ismét visszafoghatja a fogyasztási kiadásokat.

Az egyik legnagyobb londoni piaci elemzőműhely, a Pantheon Macroeconomics a novemberi BMI-adatok pénteki ismertetése utáni helyzetértékelésében kiemeli, hogy a csaknem valós idejű jelzőszámokból következtethetően egyes fogyasztói csoportok máris óvatosabbá váltak.

A ház idézi az OpenTable vendéglátóipari adatszolgáltató felmérését, amely szerint a december 1-jén zárult öt napban csak 5 százalékkal haladta meg az éttermeket felkereső fizetővendégek száma a két évvel ezelőtti szintet, jóllehet az előző egyheti időszak ugyanezen öt napjában még 17 százalékkal volt magasabb az éttermi fogyasztások száma a két évvel korábbinál.

Ráadásul a Google Trends-adatok feltárják azt is, hogy a "restaurant", a "pub" vagy a "gym" (edzőterem) szavakra irányuló online keresések száma is csökkent az elmúlt egy hétben.

A Pantheon Macroeconomics jelenlegi előrejelzése az, hogy a brit hazai össztermék negyedéves összevetésű növekedési üteme az idei negyedik negyedévben 1 százalékra, 2022 első negyedében 0,8 százalékra csökken a harmadik negyedévben mért 1,3 százalékról. A ház hangsúlyozza, hogy ezeket a prognózisokat is lefelé ható kockázatok terhelik az omikron vírusvariáns megjelenése miatt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!