Jelentősen emelkedett a tartós javak rendelésállománya júniusban az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2020.07.27

Jelentősen, a vártnál nagyobb mértékben emelkedett az amerikai feldolgozóiparban a tartós javakra leadott megrendelések értéke, valamint gyorsultak a kiszállítások júniusban, ám valószínűleg ez sem volt elég ahhoz, hogy megakadályozza a gazdasági tevékenység és a befektetések meredek, a nagy gazdasági világválság óta legsúlyosabb visszaesését a második negyedévben.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete által hétfőn közzétett adatok szerint júniusban az előző havihoz képest 14,0 milliárd dollárral, 7,3 százalékkal, 206,9 milliárd dollárra nőtt a tartós javakra leadott új megrendelések értéke.

Elemzők 7,2 százalékos emelkedésre számítottak a májusi 15,1 százalékos növekedés után. Áprilisban még 18,1 százalékos, márciusban pedig 16,6 százalékos csökkenést mértek.

Éves összehasonlításban azonban így is 13,3 százalékkal volt kisebb az új megrendelések értéke júniusban.

A kiszállítások havi összevetésben 14,9 százalékkal emelkedtek, éves szinten viszont 10,7 százalékkal estek vissza júniusban.

Hadiipari megrendelések nélkül az előző hónaphoz képest júniusban 9,2 százalékkal nőtt a tartós javak új rendeléseinek értéke, ami elmarad az elemzők által várt 18,6 százalékos, illetve a májusi 15,2 százalékos emelkedéshez képest.

Közlekedési eszközök nélkül a tartós javakra leadott megrendelések 3,3 százalékkal nőttek az év hatodik hónapjában. Elemzők 3,5 százalékos emelkedést vártak a májusi 3,6 százalékos növekedés után.

Az üzleti beruházások fokmérőjének tekintett kategóriában, a repülőgépek nélkül számított polgári célú tőkejavak rendelései 3,3 százalékkal gyarapodtak júniusban. Elemzők 2,3 százalékos növekedést vártak a májusi 1,6 százalékos emelkedés után.

A koronavírus-járvány kirobbanása után a vállalatok és vállalkozások leállítása, az utazási korlátozások és a közösségi távolság megtartását szabályozó szigorú intézkedések következtében gyakorlatilag leállt az amerikai gazdaság márciusban és áprilisban. A járvány visszaszorításával párhuzamosan, ahogy az államok fokozatosan lazítani kezdték a rendszabályokat, meredeken emelkedni kezdtek a teljesítményt tükröző egyes mutatók, de az egy évvel korábbihoz képest sokkal gyengébb maradt a gazdaság.

Az Egyesült Államok bruttó hazai terméke 5,0 százalékos évesített ütemben csökkent az első negyedévben. A koronavírus-járvány becslések szerint az amerikai gazdaság teljesítményének harmadát vitte el a második negyedévben. Az első becslést csütörtökön teszi a kereskedelmi minisztérium statisztikai hivatala.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!