Jelentősen javult a feldolgozóipar teljesítménye a philadelphiai körzetben márciusban

Gazdaság, 2021.03.18

Jelentős javulással közel 50 éves csúcsra nőtt a feldolgozóipar teljesítménye az Egyesült Államok közép-atlanti térségében márciusban.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) philadelphiai ága csütörtökön közölte, hogy a feldolgozóipar teljesítményét tükröző mutató értéke 51,8 pontra ugrott a februári 23,1 pontról. A márciusinál jobb értéket legutóbb 1973 áprilisában mértek, akkor 53,6 pontot.

Elemzők stagnálásra, a februárival megegyező értékre számítottak márciusról.

Tavaly márciusban, amikor villámgyors terjedésnek indult a koronavírus-járvány az Egyesült Államokban, a philadelphiai feldolgozóipar teljesítményét tükröző mutató mínusz 6 pontra zuhant a februári 30,8 pontról. A mélypontot a következő hónapban érte el mínusz 46,8 ponton, de június óta már folyamatosan pozitív tartományban tartózkodik.

A nullánál kisebb érték a feldolgozóipar teljesítményének csökkenését jelzi, a pozitív érték pedig bővülésre utal.

Idén márciusban meredeken emelkedett az új megrendelések állománya, érezhetően nőttek a kiszállítások, javult a foglalkoztatási helyzet, és tovább erősödtek az árnyomások.

Márciusban az új megrendelések alindexe 23,4 pontról 50,9 pontra, 50 éves csúcsra ugrott.

A teljesített rendeléseket tükröző mutató 21,5 pontról 30,2 pontra, a teljesítésre váró rendeléseké pedig 12,6 pontról 21,8 pontra nőtt.

A ráfordítási árak alakulását tükröző alindex értéke a februári 54,4 pontról 75,9 pontra, 1980 márciusa óta nem látott szintre emelkedett. A vállalatok több mint 77 százaléka számolt be az alapanyagok árának emelkedéséről, míg februárban 55 százalék volt ez az arány. Az értékesítési árak változását tükröző mutató értéke 16,7 pontról 31,8 pontra emelkedett.

A foglalkoztatási mutató 25,3 pontról 30,1 pontra, míg az átlagos munkaidőé 30,6 pontról 39,7 pontra nőtt. A megkérdezett vállalatok közel 32 százaléka vett fel új munkavállalókat, és csak 1 százaléka csökkentett létszámot.

A vállalkozások derűlátóak a jövőt illetően, a hat hónapra előremutató várakozásokat tükröző index értéke az előző havi 39,5 pontról 61,6 pontra ugrott márciusban. A válaszadók majdnem 70 százaléka számít arra, hogy bővül termelése a következő hat hónapban.

Elemzők szerint a Fed philadelphiai körzetének feldolgozóipari aktivitásról közölt adata általában az országos trendet tükrözi.

Az amerikai gazdaság teljesítményének nagyjából közel 12 százalékát fedi le a feldolgozóipar.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!