Jelentősen javult a fogyasztói bizalom az Egyesült Államokban júliusban

Gazdaság, 2019.07.30

Jelentősen javult a fogyasztói bizalom az Egyesült Államokban júliusban.

A Conference Board nonprofit gazdasági kutatóintézet kedden közölte, hogy idei csúcsára, 135,7 pontra emelkedett a fogyasztói bizalmi index a júniusi 124,3 pontról.

Elemzők enyhén javuló mutatóra, 125,0 pontra számítottak júliusról.

A jelenlegi helyzet megítélésének almutatója a júniusi 164,3 pontról 170,9 pontra nőtt. A következő fél évre vonatkozó várakozási alindex 97,6 pontról 112,2 pontra emelkedett júliusban.

Júniusban a kereskedelmi viszályok és vámháborúk következményeként jelentősen csökkent a fogyasztói bizalmi index. A júliusi felpattanás annak köszönhető, hogy a fogyasztók ismét bizakodóan ítélik meg a jelenlegi és a jövőbeni üzleti kilátásokat, valamint a munkaerőpiaci feltételeket, ráadásul javultak várakozásaik személyes pénzügyi helyzetük jövőbeni alakulását illetően is - mutatott rá Lynn Franco, a Conference Board igazgatója az adatokat kommentálva.

Hozzátette, a bizalom magas szintje minden bizonnyal azt eredményezi, hogy a fogyasztói kiadások rövid távon továbbra is erőteljesen emelkednek, jóllehet a bruttó hazai termék növekedésének üteme lassul.

A Conference Board minden hónap utolsó keddjén közölt indexe - a Michigan egyetem hangulatindexével együtt - a legfontosabb mérőszám ahhoz, hogy megbecsüljék a fogyasztás alakulását. A személyi fogyasztás az amerikai hazai össztermék (GDP) mintegy 70 százalékát adja.


https://www.conference-board.org/press/pressdetail.cfm?pressid=9125
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!