Jelentősen lassult a kínai szolgáltató szektor növekedése májusban

Gazdaság, 2019.06.05

Jelentősen, a vártnál jóval erősebben lassult a kínai szolgáltató szektor májusban az exportmegrendelések visszaesésének következményeként.

Ezt mutatja a Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös felmérése, amelynek szerdán közzétett előzetes adatai szerint a szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) értéke három havi mélypontra, 52,7 pontra süllyedt az áprilisi 54,5 pontról.

Az adat meglepetést okozott, mivel elemzők enyhébb lassulásra, 54,3 pontra számítottak májusról.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat növekedését, 50 pont alatti értéke a visszaesését jelzi. Az előzőnél alacsonyabb 50 pont feletti érték a növekedés ütemének lassulására utal.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat is magában foglaló kompozit beszerzésimenedzser-index is háromhavi mélypontra csökkent, 51,5 pontra az áprilisi 52,7 pontról.

Májusban a feldolgozóipar teljesítménye stabil maradt, beszerzésimenedzser-indexének előzetes értéke az áprilisival megegyező szinten, 50,2 ponton maradt.

A szolgáltatói ágazatban és a feldolgozóiparban enyhén emelkedett a külföldről érkező új megrendelések állománya. A szolgáltatások esetében azonban áprilishoz képest meredek volt a lassulás, az áprilisi 55,6 pontról 51,1 pontra esett vissza az almutató, míg a feldolgozóiparban az áprilisi csökkenésről növekedésre váltott az ütem. A munkahelyek száma tovább nőtt a szolgáltatási szektorban, a feldolgozóiparban viszont kissé csökkent.

"Összességében Kína gazdasága a lassulás bizonyos jeleit mutatta májusban. A döntéshozóknak különösen figyelniük kell a foglalkoztatottságra és az üzleti bizalom gyengülésére" - mondta Csung Cseng-seng, a CEBM gazdaságkutató csoport közgazdásza az adatokat kommentálva.

Kína a szolgáltatásokra helyezte át a hangsúlyt, hogy ellensúlyozza a munkaerő-költségek emelkedése, valamint az amerikai-kínai kereskedelmi háború terhei alatt roskadozó feldolgozóipar teljesítményének gyengülését. Mindazonáltal az általános gazdasági lassulással szembesülő fogyasztók meghúzzák a nadrágszíjat, és mindenen takarékoskodnak, a ruháktól kezdve a kozmetikumokon keresztül az autóvásárlásig.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!