Jelentősen lassult a kínai szolgáltatóipar teljesítményének növekedése januárban

Gazdaság, 2021.02.03

Jelentősen lassult a kínai szolgáltatóipar teljesítményének növekedése januárban a kereslet mérséklődése következtében - derül ki a Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös felméréséből.

A Caixin/Markit szerdán közzétett adatai szerint a kínai gazdaság több mint felét kitevő szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) januárban 52,0 pontra ereszkedett a decemberi 56,3 pontról. Az adat ugyan az elmúlt kilenc hónap leggyengébbike, a kínai szolgáltatóipari BMI mindazonáltal a kilencedik hónapja állt a növekedést és a visszaesést elválasztó, 50 pontos küszöb fölött.

A teljesítmény növekedésének ütemére az új megrendelések lassuló bővülése hatott az év első hónapjában. Bár a Markit közleményében az adatot önmagában erősnek értékelte, rámutatott: az új megrendelések állományát tükröző részindex augusztus óta a leglassabb növekedést jelezte a múlt hónapban. A külföldi megrendelések pedig az utóbbi három hónap leggyengébb ütemében bővültek, amit a felmérésben részt vevő vállalatok a globális járványhelyzet kedvezőtlen alakulásának tudtak be.

A foglalkoztatottság alindexe a hatodik egymást követő hónapja maradt az 50 pontos küszöb fölött, jóllehet a bővülés mértéke tovább lassult a novemberi, évtizedes rekordnak számító szinthez képest, és minimális volt csupán.

A szolgáltató szektorban működő vállalatok januárban is magas költségekről számoltak be, elsősorban a munkaerő és a szállítás terén. A ráfordítási költségek mutatója 2012 áprilisa óta a legmagasabb szintre szökött fel, ugyanakkor a vásárlóiknak felszámított árakat a cégek zömében nem emelték.

Az üzleti várakozásokat tükröző részindex derűlátásról árulkodott a múlt hónapban is, ám szeptember óta a leggyengébb szintre mérséklődött. A kínai szolgáltatóipari vállalatok jellemzően arra számítanak, hogy a világjárvány megfékezésével a kereslet helyreáll, de a járvány alakulásával kapcsolatos bizonytalanságok rányomják bélyegüket a vállalatok optimizmusára.

A szintén szerdán közzétett, a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat is magában foglaló kompozit beszerzésimenedzser-index a decemberi 55,8 pontról 52,2 pontra zsugorodott januárban. A növekedés mértéke ezzel a legkisebb volt tavaly május óta, amikor a járvány miatti visszaesést követően először regisztráltak bővülést.

Vang Csö, a Caixin vezető közgazdásza rámutatott: bár összességében a feldolgozó- és szolgáltatóiparban egyaránt folytatódott a helyreállás januárban, a kereslet és kínálat bővülésének lendülete gyengült a nyomott külföldi kereslet miatt. A szakértő a következő hónapokban az inflációs nyomás emelkedésére számít. Vang úgy értékelte: idén elsősorban a belföldi járványügyi intézkedések hatásosságára, valamint a kínai gazdaság élénkítésének lehetséges módjaira kell figyelmet fordítani a külföldi kereslet bizonytalanságainak tükrében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!