Jelentősen meghaladta a várakozásokat a kínai külkereskedelmi mérleg júniusban

Gazdaság, 2019.07.12

Jelentősen meghaladta a várakozásokat a kínai külkereskedelmi mérlegtöbblet növekedése júniusban, amikor az import erőteljes visszaesésének következtében 50,98 milliárd dollárral emelkedetett az egy évvel korábbihoz mérve.

A kínai vámszolgálat pénteken közölte, hogy júniusban az export 1,3 százalékkal, az import pedig kiemelkedő mértékben, 7,3 százalékkal csökkent a múlt év azonos időszakához képest.

Szakértők szerényebb, 4,5 százalékos importcsökkenést vártak az előző havi 8,5 százalék után.

Az exportot tekintve 2 százalékos esésre számítottak az elemzők a májusi 1,1 százalékos növekedés után.

Az első fél évben az export 6,1 százalékkal, az import pedig 1,4 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest.

A külkereskedelmi mérleg májusban 41,66 milliárd dollár többletet regisztrált, ezt követően szakértők júniusra 45,2 milliárd dolláros aktívumot vártak.

Az Egyesült Államokkal szemben Kína külkereskedelmi többlete júniusban 29,92 milliárd dollárra emelkedett a májusi 26,9 milliárd dollárról, ezzel az idei első fél évben Kína külkereskedelmi többlete összesen 140,48 milliárd dollárra nőtt az egy évvel korábbi 133,76 milliárd dollárról. Júniusban az Egyesült Államokból származó import 31,4 százalékkal esett vissza, de csökkent a kivitel is 7,8 százalékkal.

Az adat politikailag különösen érzékenynek számít az Egyesült Államok és Kína között fennálló kereskedelmi háború miatt. Donald Trump amerikai elnök egyik legfőbb kifogása Kínával szemben a nagymértékű amerikai kereskedelmi deficit, amelynek orvoslására Hszi Csin-ping kínai elnök a két elnök június végén, a G20-as országcsoport csúcstalálkozóján tartott megbeszélésén ígéretet tett azzal, hogy Kína nagyobb mennyiségben fog mezőgazdasági termékeket vásárolni az Egyesült Államoktól. Trump elnök azonban pénteki Twitter-bejegyzésében közölte, hogy a kínai fél egyelőre nem tartotta magát az ígérethez, sőt, az amerikai mezőgazdasági minisztérium csütörtökön közzétett adatai szerint Peking lelassította az amerikai agrártermékek felvásárlását a G20 csúcs óta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!