Jelentősen nőtt az amerikai gazdaság teljesítménye az első negyedévben

Gazdaság, 2021.05.27

Jelentősen nőtt az amerikai gazdaság teljesítménye az első negyedévben a háztartásoknak és a vállalatoknak nyújtott masszív kormányzati támogatások eredményeként, de az oltási kampány felgyorsítása is hozzájárult ahhoz, hogy a koronavírus-járvány visszaszorításával az élet kezd visszatérni a normális kerékvágásba.

A kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete által csütörtökön közzétett második becslés szerint a bruttó hazai termék (GDP) szezonális kiigazítással 6,4 százalékos évesített ütemben nőtt január-márciusban.

Az adat nem változott az első becsléshez képest, ami némiképp csalódást jelent, mivel elemzők 6,5 százalékra javított ütemet vártak.

A tavalyi első negyedévhez képest 0,4 százalékkal nőtt az amerikai gazdaság január-márciusban, ami jelentős javulást jelent ahhoz képest, hogy tavaly a negyedik negyedévben 2,4 százalékkal, a harmadikban 2,8 százalékkal, a másodikban pedig 9,0 százalékkal csökkent, míg az elsőben mindössze 0,3 százalékkal nőtt a reál-GDP.

Idén január-márciusban a háztartások, valamint a szövetségi kormányzat, az állami és a helyi hatóságok kiadásai, a vállalatok állóeszköz-befektetései és az ingatlanpiaci beruházások húzták a növekedést, ennek kedvező hatását részben kioltotta a magánszektor készletbefektetéseinek csökkenése és az export visszaesése az import növekedésével karöltve.

A GDP folyó áron számolt értéke az első negyedévben 11,0 százalékkal, 566,3 milliárd dollárral nőtt, míg a tavalyi negyedik negyedévben 6,3 százalékkal, 324,5 milliárd dollárral bővült.

A személyes fogyasztások, amelyek a GDP 70 százalékát teszik ki, 11,3 százalékos évesített ütemben emelkedtek az első negyedévben, míg az előző negyedévben csak 2,3 százalékkal nőttek. A vállalati beruházások 10,8 százalékkal nőttek, lassult kissé az évesített ütem az előző negyedév 13,1 százalékához képest. Az export 2,9 százalékkal csökkent, az import viszont 6,7 százalékkal nőtt. A kormányzati kiadások és befektetések 5,8 százalékkal ugrottak meg az előző negyedévi 0,8 százalékos csökkenés után.

A személyes fogyasztások árindexe 3,7 százalék volt a tavalyi negyedik negyedévben mért 1,5 százalék után, az élelmiszerek és energiaáraktól megtisztított index pedig 2,5 százalékra rúgott január-márciusban, míg az előző negyedévben 1,3 százalékra.

Az adatok szélesebb körére támaszkodó harmadik becslést június 24-én hozza nyilvánosságra az amerikai kereskedelmi minisztérium.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!