Jelentősen nőtt az OECD-tagállamok gazdasági teljesítménye a harmadik negyedévben

Gazdaság, 2020.11.19

Jelentősen nőtt a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 37 tagállamának gazdasági teljesítménye a harmadik negyedévben a második negyedévvel összevetve, amikor soha nem látott mértékű volt a visszaesés a koronavírus-járvány féken tartását célzó intézkedések hatására.

A párizsi székhelyű kormányközi szervezet honlapjára csütörtökön felkerült adatok szerint a szeptember végével záródott három hónapban az OECD hazai összterméke (GDP) 9 százalékkal nőtt az előző három hónaphoz képest, amikor 10,6 százalékkal esett.

A legfejlettebbeket tömörítő G7-országcsoport GDP-je 9,1 százalékkal emelkedett a második negyedévi 10,5 százalék esést követően. A G7-csoportban ott nőtt a legjelentősebben a GDP, ahol a legnagyobb mértékben csökkent a második negyedévben: a gazdaság teljesítménye 18,2 százalékkal nőtt Franciaországban, a második negyedévi 13,7 százalékos csökkenés után, Olaszországban a második negyedévi 13 százalékos GDP-esést követően a harmadik negyedévben 16,1 százalékos növekedést regisztráltak, Nagy-Britanniában a 19,8 százalékos csökkenést 15,5 százalékos növekedés követte.

Az OECD adatai szerint az Európai Unióban a GDP 11,6 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben a második negyedévhez képest, amikor még 11,4 százalékkal csökkent a GDP. Az euróövezet GDP-je a második negyedévi 11,8 százalékos esés után a harmadik negyedévben 12,6 százalékkal bővült.

Az OECD-országok GDP-je éves összevetésben 4,1 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben a második negyedévi 11,7 százalékos esést követően.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!