Jelentősen romlott a német befektetők hangulata az új koronavírus miatti aggodalmak hatására

Koronavírus, 2020.02.18

Jelentősen, a vártnál jóval erősebben romlott a német befektetők hangulata februárban azon aggodalmak miatt, hogy az új koronavírus által okozott járvány visszafoghatja a világkereskedelem növekedését és mélyítheti a német feldolgozóipar válságát.

A mannheimi ZEW (Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung) gazdaságkutató intézet felmérése szerint a megkérdezett német pénzügyi elemzők és intézményi befektetők Németországra vonatkozó várakozásait mutató gazdasági hangulatindex értéke 18 ponttal, 8,7 pontra süllyedt, ami messze elmarad a közgazdászok által várt 21,5 ponttól.

Romlott a németországi aktuális állapot megítélése: az ezt tükröző index értéke 6,2 ponttal, mínusz 15,7 pontra esett, ami jóval rosszabb a mínusz 10,3 pontos várakozásnál.

Az euróövezeti várakozásokat mutató ZEW-hangulatindex 15,2 ponttal, 10,4 pontra zuhant februárban. Szakértők javulást, 30,0 pontot valószínűsítettek az előző havi 25,6 pont után. Az euróövezet aktuális üzleti környezetének megítélése 0,4 ponttal mínusz 10,3 pontra süllyedt.

A friss adatok tovább erősítik azokat a félelmeket, hogy Európa legnagyobb gazdasága az idei év első felében sem tud lendületbe jönni, mivel az export csökkenésével küzdő feldolgozóipara továbbra is recesszióban marad.

Az adatokat kommentálva Achim Wambach professzor, a ZEW elnöke kiemelte: a Kínában terjedő járvány kedvezőtlen hatásait övező félelmek okozták a Németországra vonatkozó gazdasági hangulatindex értékének jelentős csökkenését. Különösen nagy mértékben romlott az exportorientált szektorok jövőbeni kilátásainak megítélése.

A német gazdaság stagnált a tavalyi negyedik negyedévben a belső fogyasztás növekedésének lassulása és az export csökkenése miatt, ami felszította a recessziós félelmeket. Wambach professzor rámutatott, hogy a tavalyi év végén és az idei év elején a vártnál rosszabbul alakult a német gazdaság teljesítménye, inkább törékeny a helyzet.

A felmérés eredményeinek közzététele után gyengült az euró a dollárhoz képest, és a hétfőn elért közel hároméves mélypont közelében mozgott. Az eurót 1,0830 dolláron jegyezték, ami az egyik leggyengébb szint 2017 áprilisa óta. A közös európai fizetőeszköz idén 3,4 százalékot veszített értékből a dollárhoz képest, mivel a gyenge németországi makroadatok azt mutatják, hogy az euróövezet gazdasága sérülékenyebb a korábban gondoltnál, míg az amerikai gazdaság rugalmasabbnak bizonyult a világ többi részéhez képest.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!