Jövő márciusban indítják a belorusz atomerőmű egyes blokkját

Gazdaság, 2018.10.10

Jövő  márciusban indítják a belorusz atomerőmű egyes blokkját, amely 2019 végén kereskedelmi üzembe áll majd - jelentette be Mihail Mihadjuk fehérorosz energetikai miniszterhelyettes szerdán Asztravecben nemzetközi sajtótájékoztatón, ahol újságíróknak bemutatták az üzemelésre készülő létesítményt.

A miniszterhelyettes kifejtette, hogy az üzemanyag berakása és az azt követő tesztsorozat után 2019 márciusában az ütemterv szerint elkezdődik az első blokk fizikai indítása, majd 2019 közepén rákapcsolják a blokkot a hálózatra, hogy áramot termeljen. A fehérorosz hatósági engedélyek beszerzése után kezdődik meg a kereskedelmi üzem jövő év végén.

Az új atomerőművi blokk a költségkereten belül valósul meg - hangsúlyozta a miniszterhelyettes.

Tájékoztatott arról is, hogy jelenleg 95 százalékos készültségű a kettes blokk, amelynek üzemkezdete 2020-ban várható.

Vitalij Poljanyin, a Roszatomhoz tartozó ASZE mérnöki vállalat fehérorosz erőmű kivitelezéséért felelős megbízott vezetője a sajtótájékoztatón ismertette: a következő hónapokban végzik el a szükséges teszteket, majd a reaktor és a primerköri csővezetékek vegyi tisztítása és újabb tesztsorozat után a jövő év elején helyezik be az üzemanyagot a reaktorba a márciusi fizikai indítás előtt.

A sajtótájékoztatón a fehérorosz energetikai miniszterhelyettes és az orosz fővállalkozó képviselője egyaránt hangsúlyozta, a projektben a legfontosabb szempont a biztonsági követelmények maradéktalan teljesülése.

Mihail Mihadjuk elmondta, hogy Fehéroroszország számára az atomenergia szükséges az ország energiaforrásainak diverzifikálásához, a környezetvédelmi célok teljesüléséhez, mivel jelenleg a megtermelt villamos energia 95 százalékát gázüzemű erőművek adják.

Az atomerőmű biztosítja az olcsó áramot, amely az ország energiaellátásának biztonsága mellett hozzájárul a szén-dioxid-kibocsátás mérsékléséhez, a versenyképesség növeléséhez, és jelentősen elősegíti a technikai fejlődést - tette hozzá a miniszterhelyettes.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!