Júliusban 2,7 százalékos volt a munkanélküliség Csehországban

Gazdaság, 2019.08.08

Júliusban 2,7 százalékra nőtt a júniusi 2,6 százalékról a munkanélküliség Csehországban. Január óta ez az első hónap, amikor emelkedett a munkanélküliség - közölte csütörtökön a cseh munkaügyi hivatal.

A statisztikai kimutatások szerint júliusban 205 120 személy, 9400-zal több, mint júniusban, volt munka nélkül. 1997 júniusa óta ez a legalacsonyabb júliusi szám. A szabad munkahelyek száma júliusban tovább emelkedett 346 563-ra, és továbbra is magasabb, mint a munkanélküli emberek száma.

"Ez a mérsékelt növekedés minden évben ismétlődik. Okozója az, hogy munkanélkülinek jelentkeznek azok, akik iskoláik befejezése után azonnal nem léptek munkaviszonyba" - mondta Katerina Sadílková, a hivatal vezérigazgatója újságíróknak. Megjegyezte: hasonló jelenségnek vagyunk tanúi szeptemberben is, amikor letelik a szünidő.

A legalacsonyabb munkanélküliséget, 1,9 százalék, a Pardubice és a Dél-csehországi régióban mutatták ki. A legrosszabb helyzetet továbbra is a Morvasziléziai régió mutatja, ahol 4,3 százalékos a munkanélküliség.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!