Júniusban csökkent a munkanélküliség Csehországban

Gazdaság, 2021.07.09

Júniusban 3,7 százalékra csökkent a munkanélküliség Csehországban a májusi 3,9 százalékról - közölte a cseh munkaügyi hivatal pénteken Prágában.

Az állást keresők száma 273 ezerre csökkent, ami mintegy 12 500-zal kevesebb, mint májusban. A szabad állások száma 9 ezerrel 355 600-ra emelkedett.

Piaci elemzők a munkanélküliség csökkenését a koronavírus-járvány gyengülésének, valamint a hiányzó külföldi munkaerőnek tulajdonítják. A munkapiacot befolyásolják a szezonális munkák, elsősorban a vendéglátóiparban, a szolgáltatásokban, az építőiparban és a mezőgazdaságban. Ugyanakkor fokozatosan megszűnnek a cseh gazdaságot korlátozó intézkedések is.

A legmagasabb munkanélküliséget az Ústecky, Karlovarsky és a Morvasziléziai régióban mutatták ki, több, mint 5 százalékot. A legalacsonyabb ráta a Prágától keletre fekvő Pardubicei régióban volt, 2,4 százalék. Prágában a munkanélküliség 3,4 százalék, 0,4 százalékkal magasabb, mint májusban.

A munkaügyi hivatal kimutatása szerint a vállalatok leginkább építőipari munkásokat, tehergépkocsivezetőket, segédmunkásokat és takarítókat keresnek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!