Júniusban emelkedett kissé a feldolgozóipar teljesítménye az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2019.07.01

A várakozásokkal szemben javult kissé az előző havihoz képest, de továbbra is stagnálás közeli állapotot mutat az Egyesült Államok feldolgozóiparának a teljesítménye a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet hétfőn közzétett kimutatása alapján.

Júniusban 50,6 pont lett az amerikai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) a májusi 50,5 pont után. A mutató előzetes júniusi értéke 50,1 pont volt és ugyanennyit vártak a végleges értékre is gazdasági elemzők.

A BMI májusi 50,5 pontos értéke közel egy évtizede, 2009 szeptembere óta a legalacsonyabb volt.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

A BMI várakozáson felüli végleges júniusi értéke elsősorban az új megrendelésekben a májusi csökkenés után bekövetkezett növekedésnek, mégpedig az idei legnagyobb mértékűnek volt tulajdonítható.

A jövőbeni kilátásokkal szemben táplált aggodalmak fékezték az új munkahelyek teremtésének az ütemét, ami 2016 augusztusa óta a legkisebbnek bizonyult.

"Az amerikai feldolgozóipar közel egy évtizede a legnehezebb időket éli át, az elmúlt két hónapban a 2009-es globális pénzügyi válság óta a leggyengébb teljesítményadatokat mutatta" - foglalta össze a felmérés eredményét Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza. Rámutatott: az intézet felmérése a hivatalos makrogazdasági adatok viszonylag pontos előrejelzésének tekinthető és eszerint mind a termelési értékben, mind a munkahelyek számában csökkenésre kell számítani. A feldolgozóipar termelési értéke negyedéves bázison 0,7 százalékkal, a foglalkoztatottak száma pedig 18 ezerrel csökkenhet.
https://www.markiteconomics.com/Public/Home/PressRelease/53d67f8f09fc416791d73ca523b3c5e7?s=1
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!