Júniusban lassult az amerikai gazdaság teljesítményének a növekedése

Gazdaság, 2022.06.23

Nem várt mértékben lassult júniusban az amerikai gazdaság teljesítményének a növekedési üteme az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének előzetes értékelése alapján.

Az S&P Global (korábban IHS Markit) gazdaságkutató intézet júniusi felmérésében a feldolgozóipari BMI az előzetes adatok alapján a májusi 57,0 pontról 52,4 pontra csökkent a várt 56,0 pont helyett. A szolgáltatóipari BMI pedig a májusi 53,4 pontról 51,6 pontra csökkent a várt szerény javulás, 53,5 pont helyett.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összesítésével képzett kompozit BMI júniusi előzetes értéke 51,2 pontra csökkent a májusi 53,6 pontról.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a zsugorodását jelzi.

A feldolgozóiparban elért 52,4 pontos mutató csaknem két éve a leglassúbb növekedésre utal, mivel mind a termelés, mind a megrendelések csökkentek, 2020 közepe óta az első alkalommal, mivel az infláció, az anyaghiány és a szállítási késedelmek miatt az ügyfelek egy része szüneteltette vagy csökkentette vásárlásait. A nem teljesített megrendelésállomány csökkent, a feldolgozóiparban így ezzel párhuzamosan február óta a leggyengébb ütemben nőtt az alkalmazotti létszám. A feldolgozóiparban a gazdasági szereplők körében az elkövetkező egy évre vonatkozóan júniusban 20 hónapja a legalacsonyabb fokú bizalmat regisztrálta a felmérés.

A szolgáltatóiparban regisztrált 51,6 pontos BMI öt hónapja a legalacsonyabb lett. A csökkenést elsősorban a megrendelések visszaesése okozta, míg a munkahelyteremtés négy hónapja a leglassúbb növekedést mutatta. A kilátások megítélése a szolgáltatóiparban továbbra is pozitív, de 2020 szeptembere óta a legalacsonyabb.

"Az amerikai gazdasági növekedés üteme júniusban meredeken lassult, és a romló előretekintő makrogazdasági mutatók a harmadik negyedévre gazdasági visszaesést vetítenek előre. A felmérés adatai júniusra vonatkozóan kevesebb mint egy százalékos éves GDP-növekedéssel vannak összhangban. Az árutermelő ágazat teljesítménye máris visszaesőben van, a hatalmas szolgáltatási szektor növekedési üteme pedig meredeken lassul" - foglalta össze a felmérés megállapításait Chris Williamson, az S&P Global Market Intelligence vezető közgazdásza.

"A világjárvány miatti korlátozások enyhülése után visszatérő fogyasztók által kiváltott mini fellendülés után sok szolgáltató cég most kezdi megtapasztalni, hogy a háztartások egyre inkább küzdenek az emelkedő megélhetési költségekkel, és a nem alapvető fontosságú termékek gyártói is hasonló megrendeléscsökkenést tapasztalnak" - tette hozzá.

"A megélhetési költségek emelkedése és a kereslet visszaesése, valamint a Federal Reserve által felvázolt egyre agresszívebb kamatpálya és az ezzel együtt járó szélesebb körű pénzügyi feltételek romlása miatt a vállalkozások sokkal jobban aggódnak a kilátások miatt. Az üzleti bizalom most olyan szinten van, amely jellemzően gazdasági visszaesést jelezne, ami növeli a recesszió kockázatát" - mondta Chris Williamson.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!