Júniusban tovább nőtt a foglalkoztatás az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2021.06.30

Júniusban a vártnál nagyobb mértékben, bár az előző havinál kevésbé nőtt a foglalkoztatás az Egyesült Államok nem mezőgazdasági ágazataiban, de az alkalmazottak száma még mintegy 7 milliós elmaradásban van a koronavírus-válság előttihez képest.  

A mintegy 400 ezer amerikai vállalat számára bérnyilvántartási szolgáltatásokat ellátó Automatic Data Processing (ADP) cég szerdai jelentése alapján júniusban 692 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma a nem mezőgazdasági ágazatokban az Egyesült Államokban az előző havi 886 ezer után és a várt 600 ezres növekedés helyett.

Júniusban a szolgáltatóipari ágazatokban nőtt a legnagyobb mértékben a foglalkoztatás, 624 ezerrel.

A tavaly áprilisi nagy, 19,557 milliós csökkenés után a foglalkoztatás kisebb-nagyobb ütemben növekszik az Egyesült Államokban. A legnagyobb növekedés az áprilisi visszaesést követő májusi 3,1 milliós és júniusi 4,3 milliós volt. Azóta a decemberi 78 ezres csökkenés kivételével a foglalkoztatás havi 200 és 700 ezres nagyságrendben növekedett. Az idén az év eleje óta 3 millióval nőtt a foglalkoztatottak száma.

A tavaly áprilisi nagy munkahelyvesztést követő növekedéssel együtt is még úgy 7 millióval vannak kevesebben alkalmazásban az Egyesült Államokban mint a koronavírus-válság előtt.

A tavalyi koronavírus-válságot megelőzőleg a foglalkoztatás havonta átlagosan 200 ezer plusz-mínusz 50 ezres nagyságrendben növekedett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!