Kedvezőbben ítéli meg az amerikai gazdaság kilátásait a Fed

Gazdaság, 2020.12.16

Kedvezőbben ítéli meg előző előrejelzéséhez képest az amerikai gazdaság kilátásait a jegybank szerepét betöltő Fed, amely ennek tükrében mérsékelte az idei gazdasági visszaesésre vonatkozó előrejelzését, valamint lendületesebb növekedést jelzett előre az elkövetkező évekre.

A szövetségi tartalékbank rendszer, a Federal Reserve/Fed monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság kedd-szerdai kamatdöntő ülésének eredményéről tett beszámolója alkalmából közzétette legfrissebb gazdasági prognózisát is szerdán. Előrejelzésében lényegesen jobbnak ítélte meg az amerikai gazdaság növekedési kilátásait a szeptemberben kiadott prognózisában jelzettnél.

A Fed mostani prognózisa szerint az amerikai bruttó hazai termék 2,4 százalékkal csökken az idén, szemben a szeptemberben jelzett 3,7 százalékos csökkenéssel. A jövő évi növekedésre vonatkozó előrejelzését a szeptemberi 4,0 százalékról 4,2 százalékra, a 2022-est pedig 3,0 százalékról 3,2 százalékra emelte meg. A növekedés üteme 2023-ban 2,4 százalékra mérséklődik a szeptemberben jelzett 2,5 százalék helyett, hosszabb távon pedig 1,8 százalék körül stabilizálódik 1,9 százalék helyett.

A munkanélküliségi ráta a szeptemberben jelzett 7,6 százalék helyett 6,7 százalék lesz az idén, majd jövőre 5,0 százalékra, 2022-ben 4,2 százalékra, 2023-ban pedig 3,7 százalékra csökken. A szeptemberi prognózisban az elkövetkező évekre sorrendben 5,5, 4,6 és 4,0 százalékos munkanélküliségi rátát jelzett a Fed.
https://www.federalreserve.gov/monetarypolicy/files/fomcprojtabl20201216.pdf
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!