Kerti kisgépeink motorolaj cseréje, na de milyet is válasszunk?

Gazdaság, 2019.05.19

Az Agrooroszi kertigépek webáruháza “polcain” a ház és birtok körül elvégzendő, kertészeti munkákban segítő gépeinkhez, de egyéb robbanómotoros kisgépekhez, traktorokhoz is megtalálhatjuk a megfelelő olajat.

Agrooroszi Legyünk óvatosak, mert nem mindegy, hogy milyet választunk, ha eljön a csere ideje.

Nézzük meg a motorolajokat közelebbről

A négy legfontosabb feladata:

● A felmelegedett motor hűtését végzi.
● Megóvja a motort a korróziótól.
● A savas és lúgos égéstermékek semlegesítését végzi el.
● A kopás és súrlódás mértékét csökkenti, kenést biztosít.

A gyártók és értékesítők nem győzik hangsúlyozni, hogy megfelelő időközönként cseréljük az olajat, hiszen elhasználódás után nem teljesíti ezeket a funkciókat. Tájékozódjunk, és válasszunk minőségi motorolajat, mert az esetleges többlet költség hosszútávon kifizetődik. Ha nem tudunk dönteni, hogy melyik termék az, amely a motor számára optimális, kérjünk
tanácsot szakembertől.

Sokszor hallani a motorolajok kapcsán a viszkozitás kifejezést. Mit jelent valójában?

Hogy érthető legyen, gyakorlatilag a folyékonyság mértékegysége. A folyadék belső ellenállásának mértéke. Magyarán szólva a folyékonyabb víz viszkozitása kisebb, mint a kevésbé folyékony méz viszkozitása. Másképp úgy is fogalmazhatunk, hogy a folyadék ellenállása a folyással szemben.

Ezért lehet veszélyes például egy olyan laikus kijelentés, hogy tegyünk valamibe “sűrűbb” olajat, mert ez nem az anyag sűrűségére utal, hanem arra, hogy nehezebben folyó olajra kell gondolnunk.

Az olaj folyással szembeni ellenállása hőmérséklet változással változik. Ez egy olyan tényező, amit figyelembe kell venni. Ezért is van az, hogy léteznek motorikus, úgynevezett nyári üzemre használt egyfokozatú nyári olajok, amelyeket leginkább mezőgazdasági gépekben alkalmaznak, illetve hajómotorokban.

A járműipar már többfokozatú, úgynevezett multigrade olajat használ. Ezek az évszaktól függetlenül biztosítják a motor hidegindíthatóságát és az üzemmeleg állapotát is. Viszkozitás vagy viszkozitási osztály? Mert nem ugyanazt jelenti.

A viszkozitás egy adott anyag meghatározott fizikai paraméterét jelenti. Az olajakat osztályokba sorolják, amelyekben adott limit értékeket kell teljesíteni. Jelölésük az SAE Society of Automotive Engineers, melyet az USA J 300 szabvány szabályoz.

A cég kínálatából

Elsősorban kerti gépekhez, traktorokhoz talál megfelelő motorolajat, de szakértő segítséget is kérhet elérhetőségeiken. Briggs&Stratton olajok, hajtóműolajok, Oleo-Mac “prosint 2”, Honda gyári motorolaj, 4 és 2 ütemű motorokhoz egyaránt kínálnak olajokat. Az Agrooroszi online áruháza várja viszonteladók jelentkezését is, weboldalukon minden információt megtalál ezzel kapcsolatban.
(Webrádió)

Címkék

Agrooroszi
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!