Két éve a leglassabban nőtt júliusban az amerikai feldolgozóipar teljesítménye

Gazdaság, 2022.08.01

Az előző havihoz képest és az előzetes értéknél is nagyobb mértékben, két éve a legalacsonyabbra lassult az amerikai feldolgozóipari teljesítmény növekedési üteme júliusban az S&P Global gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének (BMI) végleges értéke alapján.

Az S&P Global (korábban IHS Markit) gazdaságkutató intézet feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) szezonális kiigazítással 52,2 pontra csökkent júliusban a júniusi 52,7 pontról. Az index előzetes értéke 52,3 pont volt.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a zsugorodását jelzi.

A júliusban elért 52,2 pontos érték két éve, 2020 júliusa óta a legalacsonyabb és a koronavírus-járvány során elért mélyponttól eltekintve az amerikai feldolgozóipar 2009 óta legrosszabb működési keretfeltételeire utal.

A feldolgozóipari szektor kibocsátása 2020 júniusa óta először csökkent, a gyengébb keresleti feltételek, az üres álláshelyekre betöltésére alkalmas dolgozók felvételének nehézségei, valamint a nyersanyaghiány miatt. Emellett az új megrendelések több mint két éve a leggyorsabb ütemben csökkentek, mivel az ellátási láncok tartós zavara és az áremelkedések súlyosan befolyásolták a vásárlói kiadásokat.

Az új megrendelések beérkezésének csökkenésével párhuzamosan gyengült a bérnövekedés üteme, mégpedig hat hónapja a legalacsonyabbra. A vállalatoknak a következő 12 hónapra vonatkozó termelési kilátásokkal kapcsolatos várakozásai 2020 októbere óta a legalacsonyabb szinten maradtak.

"A világjárvány miatt bevezetett zárlatok kivételével júliusban az amerikai feldolgozóipari vállalatok 2009 óta a legnehezebb üzleti feltételekről számoltak be. A tavaszi növekedési lendület gyorsan visszafordult, júliusban már a második egymást követő hónapban csökkentek a gyári termékek új megrendelései, ami két év óta először vezetett a termelés visszaeséséhez és a foglalkoztatás növekedésének erőteljes csökkenéséhez" - foglalta össze a felmérés megállapításait Chris Wiliamson, az S&P Global Market Intelligence vezető közgazdásza.

"A vállalatok a borúsabb kilátások közepette egyre óvatosabban kezelik a beszerzéseket és a készleteket, és úgy tűnik, hogy a beruházásokat is visszafogják, mivel júliusban különösen az üzleti berendezések és gépek esetében csökkentek az új megrendelések. Az ellátási lánc problémái továbbra is komoly aggodalomra adnak okot, de enyhültek, ami némileg csökkentette a különböző alapanyagok árait. Mindez a gyártókat elhagyó készáruk árának közel másfél éve tapasztalt legkisebb emelkedéséhez vezetett, az infláció üteme pedig meredeken mérséklődött, ami tovább erősíti az infláció tetőzésének jeleit." - tette hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!