Kétmilliárd dollárt fektet be a Syngenta a fenntartható mezőgazdaságba

Gazdaság, 2019.10.22

Kétmilliárd dollárt fektet be a Syngenta a fenntartható mezőgazdaságba a következő öt évben - közölte a növényvédőszer- és vetőmaggyártó vállalat az MTI-vel kedden.

A befektetéssel a Syngenta biztosítja a forrást új fenntarthatósági céljainak eléréséhez, miszerint a vállalat minden évben két új technológiai áttöréssel lép a piacra, csökkentve és ellensúlyozva ezekkel a mezőgazdaság hatását a klímaváltozásra, és elősegítve azt, hogy a világ élelmiszer-ellátása a bolygó környezeti korlátait figyelembe véve, fenntarthatóan valósuljon meg.

A fenntartható mezőgazdálkodást célzó kutatás-fejlesztési befektetés mellett a vállalat 2030-ra a felére csökkenti saját karbon-intenzitását, hozzájárulva ezzel a párizsi klímaegyezmény célkitűzésének megvalósulásához. A Syngenta ez irányú elkötelezettségét a Science Based Targets initiative (SBTi) hitelesítette és ellenőrzi.

A kétmilliárd dollárt olyan, egyértelmű előnyöket vagy technológia áttörést jelentő programokra fordítja a vállalat, amelyek előrelépést hoznak a mezőgazdaság fenntarthatóságában, például a földhasználat, a talaj egészsége, illetve az integrált növényvédelem terén. A vállalat évente tesz majd közzé független szervezet által ellenőrzött jelentést arról, hogy hogyan halad a célok teljesítésével.

A Syngenta svájci eredetű, bázeli székhelyű cég, többségi tulajdonosa 2017 óta a kínai Chem China vegyipari konszern. A világ több mint 90 országában van jelen, 28 ezer dolgozót foglalkoztat. A növényvédőszer-gyártó konszern árbevétele 2018-ban hét százalékkal, 13,5 milliárd dollárra nőtt.

A Syngenta Magyarországon a növényvédő szerek piacán, a szántóföldi vetőmagok nemesítésében, előállításában, forgalmazásában, valamint zöldségvetőmagok nemesítésében és forgalmazásában érdekelt. A nyilvános cégadatok szerint a Syngenta Magyarország Kft. árbevétele tavaly 56,5 milliárd forint volt, az egy évvel korábbihoz hasonlóan. Adózott nyeresége 775 millió forint volt az előző évi 711 millió forint után.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!