Kifizette az egyik dollárkötvénye után járó kamatokat az eladósodott China Evergrande

Gazdaság, 2021.10.22

Kifizette az egyik dollárkötvénye után járó kamatokat a türelmi időszak lejárta előtt a China Evergrande csoport, amivel egyelőre elkerülte a törlesztési csődöt.

A South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap sajtóértesülésekre hivatkozva pénteken azt írta internetes kiadásában, hogy a sencseni székhelyű kínai ingatlanfejlesztő 83,5 millió dollárt utalt át csütörtökön a Citibank megfelelő számlájára. Ezzel az összeggel a 2022 márciusi lejáratú, 2,03 milliárd dolláros kötvénye után járó, 8,25 százalékos kamatot térítette a kötvényesek felé. A kifizetés eredetileg szeptember 23-án lett volna esedékes, ám a vállalatcsoport akkor elmulasztotta a kamatok folyósítását. Ezt követően kezdetét vette egy 30 napos türelmi időszak, amelynek napokon belüli leteltével az Evergrande törlesztési csődbe került volna.

A törlesztési csőd a csoport további, külpiaci adósságainak nemteljesítését idézhette volna elő, és legrosszabb esetben a helyzet odáig fajulhatott volna, hogy a kötvényesek a csoport felszámolását követelhették volna.

Az SCMP ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a több mint 300 milliárd dollárnyi adósságot felhalmozó Evergrande ezzel még korántsem hagyta mögött a nehézségeket. A csoport szeptemberben és októberben összesen öt dollárkötvénye után mulasztotta el a kamatok folyósítását , beleértve a most pótolt kifizetést. Vasárnap két kötvénye után összesen 235 millió dollárnyi kamat kifizetése válik esedékessé.

A Kína második legnagyobb ingatlanfejlesztőjének számító Evergrande jobban teljesített a belföldi adósságai törlesztését illetően. Ezen a héten 2,1 milliárd jüant folyósított egy 2025 októberében lejáró kötvénye után.

A befektetők nagy megkönnyebbüléssel fogadták az Evergrande kamattörlesztésének hírét. A csoport részvényeinek árfolyama a hongkongi tőzsdén a pénteki kereskedésben 7,8 százalékkal is emelkedett. Egy nappal korábban viszont 12,5 százalékkal zuhant az árfolyam arra a hírre, hogy az Evergrande ingatlanszolgáltatásokkal foglalkozó részlegének 2,6 milliárd dolláros áron tervezett eladása mégsem valósult meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!