Kilencmilliárd eurót hozhat a digitalizáció Magyarországnak egy felmérés szerint

Gazdaság, 2018.11.14

Akár 9 milliárd eurót adhat hozzá a magyar gazdaság teljesítményéhez 2025-ig a digitalizáció - állapítja meg friss kutatásában a McKinsey & Company.

Az MTI-nek szerdán küldött elemzés szerint Magyarország a válság vége óta elsősorban a foglalkoztatottság javításával ért el átlagosan évi 3,2 százalékos gazdasági növekedést. A tanulmány szerint a munkaerőpiac bővülése kifulladhat, mivel a foglalkoztatottsági ráta elérte a nagy európai gazdaságokét.

A kutatás szerint a termelékenység és a tartós gazdasági fejlődés érdekében Magyarország számára prioritás a gazdaság digitalizációjának felgyorsítása. A digitális gazdaság 2025-ig akár 9 milliárd euróval is "megdobhatja" a magyar GDP-t, amennyiben Magyarország képes volna kihasználni a digitalizációban rejlő potenciált. Utóbbi feltételezéssel élve a digitális gazdaság részesedése 2025-re 11,2 százalékra emelkedne a hazai összterméken belül a 2016-os 6,9 százalékról - írták.

Magyarországon 2012 és 2016 között évente 4,1 százalékkal nőtt a digitális gazdaság, míg a nem-digitális ág évi 2,2 százalékkal. A kutatás szerint egyes iparágakban Magyarország a régiós versenytársakat előzi a digitalizáció mértékében, így az üzleti szolgáltatásokban, közszolgáltatásokban. Más szektorokban elmarad a többi kelet-közép-európai országtól, például a feldolgozóipar és a közüzemi szolgáltatások terén.

Ahhoz, hogy Magyarország csatlakozni tudjon a digitális éllovas országokhoz, számos területen kell előrelépni. Kiemelkedő fontosságú a megfelelő oktatási és képzési rendszer, amely a digitális világban szükséges készségekre helyezi a hangsúlyt.

A McKinsey szerint komoly kihívás, hogy a magyar cégek, különösen a kis- és középvállalatok működésében a fejlett országoktól elmaradó mértékben vannak jelen digitális megoldások. Például a magyar kkv-k mindössze 8 százaléka használ e-számlázási szolgáltatást, míg a digitális éllovasoknál ez az arány 32 százalék.

Jánoskuti Levente, a McKinsey budapesti irodavezető partnere elmondta: Magyarország jó alapokkal rendelkezik ahhoz, hogy magasabb fokozatba kapcsolja a digitális átalakulást. Hozzátette: a sikeres digitális átalakulásban az egyénnek, a cégeknek és az államnak egyaránt megvan a maga szerepe. Az állam az oktatás és képzések
korszerűsítése és a kkv-k digitalizációjának elősegítése mellett az élethosszig tartó tanulás szemléletének terjesztésével, valamint a közszolgáltatások és a közigazgatás digitalizációjával adhat lendületet a változásoknak és készítheti fel azokra a társadalmat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!