Kína befektetne a horvát infrastruktúrába

Gazdaság, 2019.04.10

Kína készen áll arra, hogy elmélyítse és erősítse együttműködését a horvát közlekedési infrastruktúra kiépítésében - mondta Li Ko-csiang kínai miniszterelnök szerdán Zágrábban, Andrej Plenkovic horvát kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatóján.

Li Ko-csiang háromnapos látogatást kezdett Horvátországban. A két kormány miniszterei több megállapodást írtak alá az együttműködésről a gazdaság, az infrastruktúra, a mezőgazdaság, a digitális technológia, a turizmus, a tudomány és a sport terén.

A kínai kormányfő szerint a megbeszélés gyümölcsöző volt. A két ország közös bizottságot is létrehoz, hogy további lehetséges együttműködési területeket dolgozzanak ki.

Zágráb és Peking között magasabb szintre emelkedett a kapcsolat, miután egy kínai konzorcium nyerte el Horvátországban a Peljesaci-híd megépítésére kiírt versenypályázatot tavaly.

A horvát kormányfő úgy vélte, a következő hasonló konkrét projekt a Zágráb-Rijeka-vasútvonal korszerűsítése lehet.

Kiemelte, hogy a horvát-kínai külkereskedelmi fogalom eléri az egymilliárd eurót. Hozzátette, hogy tavaly 250 ezer kínai turista is látogatott el Horvátországba.

"Rendkívül elégedett vagyok a tárgyalásokkal, amelyek további együttműködésre adnak lehetőséget" - húzta alá.

A kínai befektetők élénken érdeklődnek az európai piac iránt. A kínai kormányfővel Zágrábba egy 250 fős üzletemberekből álló delegáció is érkezett.

Csütörtökön és pénteken mindannyian részt vesznek az úgynevezett 16+1 együttműködésen, a Kína-Közép-Kelet-Európa csúcstalálkozón Dubrovnikban, valamint az azt követő üzleti fórumon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!