Kis mértékben csökkent az éves referencia-kamatláb Kínában

Gazdaság, 2019.09.20

Kis mértékben csökkentették az éves referencia-kamatlábat Kínában pénteken, miközben a kínai jegybank a piaci likviditás stabilizálása céljából tőkeinjekciót alkalmazott.

A rátát egy hónapon belül immár másodszor mérsékelte az azt meghatározó 18 pénzintézet, amelyek pénteken 4,2 százalékon rögzítették az éves referenciamutatót, 5 bázisponttal lejjebb az augusztusi, 4,25 százaléknál.

Elemzők számítottak a bejelentésre, miután a kínai jegybank szeptember 16-ától csökkentette a bankok kötelező tartalékrátáját, és kilátásba helyezte, hogy október és november közepétől még tovább csökkenti azt a likviditás növelése érdekében.

Az alacsonyabb ráta mérsékeltebb hitelköltségeket jelenthet a vállalatoknak és az egyéni felhasználóknak egyaránt.

Nem változott azonban az öt évre rögzített referenciamutató, amely így továbbra is 4,85 százalék maradt.

A kínai jegybank pénteken 120 milliárd jüanos (5088 milliárd forint) tőkeinjekciót alkalmazott a piaci likviditás stabilizálására.

A kínai gazdasági fejlődés az idei második negyedévben 6,2 százalékra lassult, ami közel harminc éve a leggyengébb eredmény. Li Ko-csiang kínai miniszterelnök egy hétfőn megjelent interjúban úgy vélekedett: a kínai gazdaság növekedésének 6 százalék feletti üteme nehezen lenne tartható. A gazdasági fejlődés ütemének lassulására utaltak a statisztikai hivatal hétfőn közölt adatai is, amelyek szerint az ipari termelés növekedésének üteme 17 éves mélypontra esett vissza, a kiskereskedelmi forgalom bővülése pedig tovább lassult augusztusban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!