Kissé lassult az amerikai szolgáltató szektor növekedési üteme júniusban

Gazdaság, 2019.07.03

Érezhetően lassult az amerikai szolgáltató szektor növekedése júniusban az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport szerdán közzétett végleges adatai szerint.

Az amerikai szolgáltatási szektor beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 51,5 pontra emelkedett a májusi 50,9 pontról. A növekedés üteme 2016 augusztusa óta a legalacsonyabb.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat vagy alszektor növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

Az eredményt kommentálva Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza rámutatott: a szolgáltatási szektor enyhe élénkülése kevés okot ad az örömre, mert az adatok azt mutatják, hogy az amerikai gazdaság növekedése a robusztus évkezdet után érezhetően lelassult a második negyedévben. A számok azt vetítik előre, hogy a GDP évesítve 1,5 százalékkal növekszik.

A legnagyobb változás az első negyedévhez képest az, hogy a lassulás a feldolgozóiparról a szolgáltatásokra is átterjedt. A geopolitikai konfliktusok és a kereskedelmi háborúk aggodalmat keltenek a vállalatok körében, ezért különösen fontos hogy az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások sikeresek legyenek és növeljék a bizalmat a vállalatok körében - mondta Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza.

Az első negyedévben az Egyesült Államok bruttó hazai terméke az előző negyedévvel összevetve, évesítve 3,2 százalékkal nőtt. 2015 óta nem volt ilyen erős első negyedéve az amerikai gazdaságnak. Elemzők 2,1 százalékos növekedésre számítottak a tavalyi utolsó negyedévben mért 2,2 százalék után.

Bár az idei első negyedévi növekedés a vártnál jóval erősebbnek bizonyult, a bővülés mintegy fele két olyan tényezőnek - a vállalati készletbefektetések megugrásának és a kereskedelmi deficit csökkenésének - köszönhető, amelyek hatása nem tartós. Elemzők arra számítanak, hogy a második negyedévben 2 százalék körüli értékre lassul a GDP-növekedés üteme.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!