Kiszolgáltatott fogyasztók megtévesztéséért büntetett meg három céget a GVH

Gazdaság, 2019.01.16

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a legmagasabb, összesen 49 millió forint versenyfelügyeleti bírságot szabta ki a Pro-Valetudo Kft.-re, a PVO Retails Hungary Kft.-re és a Monus Global Kft.-re kiszolgáltatott fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt.

A GVH szerdai közleménye szerint a vállalkozások képviselői olyan protéziseket és gyógycipőket kínáltak mozgáskorlátozottaknak és végtaghiánnyal élőknek, amire nem feltétlen volt szükségük, esetenként nem is tudták azokat használni. Az érintetteket pszichés nyomásgyakorlással, kiszolgáltatottságukat kihasználva késztették a gyógyászati segédeszközök megrendelésére - írta a versenyhivatal.

Súlyosbító körülményként értékelte a GVH azt is, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat társadalombiztosítási közpénzek szükségtelen kifizetésével járt. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel együttműködve a versenyhatóság megállapította, hogy a közgyógyellátás terhére térítésmentesen járó eszközöket a megbüntetett cégek ingyenes szolgáltatásként és ajándékként kínálták, ráadásul a termékek minőségét és alkalmazhatóságát nem biztosították megfelelően. A vizsgálat kifogásolta a panaszkezelést és az eszközökre járó garanciák teljesítését is.

A GVH a pénzbüntetésen túl két hónapot adott a cégeknek a jogszerű működés feltételeit biztosító belső eljárásrend kidolgozására.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!