Kivásárolta a Richter a HELM AG. részesedését két német vegyesvállalatban

Gazdaság, 2024.05.31

A Richter kivásárolta a németországi HELM AG. részesedését a Richter-Helm BioTec (RHT) és a Richter-Helm BioLogics (RHB) vegyesvállalatokban, ezzel mindkét társaságban 100 százalékra növelte tulajdonrészét -  közölte a gyógyszergyártó pénteken a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A közlemény szerint a februárban kötött részvényvásárlási megállapodás alapján a Richter megvásárolta a HELM AG. 50 százalékos részedését az RHT-ben, és 30 százalékos tulajdonrészét az RHB-ben. Korábbi tájékoztatásuk szerint előbbiért 71,8 millió eurót, utóbbiért 40,6 millió eurót fizetettek.

A tranzakciók lezárultával mindkét cégben 100 százalékra nőtt a Richter részesedése.

A magyar gyógyszergyártó a 71,8 millió euró összegen túlmenően további kifizetéseket teljesít 2025 és 2029 között az RHT-re vonatkozóan, ez utóbbi teljesítményétől függően - írták.

A Richter márciusi tájékoztatása szerint a tranzakció tovább növeli a vállalat biotechnológiai üzletágának bevételeit és jövedelmezőségét.

A Richter éves konszolidált árbevétele tavaly 0,3 százalékkal 805,1 milliárd forintra emelkedett, az adózott eredmény 6,0 százalékkal 159 milliárd forintra csökkent.

A Richter részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. A papír pénteken 9115 forinton zárt. Az elmúlt évben a legmagasabb árfolyama 9965 forint, a legalacsonyabb 8235 forint volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!