Költségvetés - Banai: a járvány felborította az államháztartási folyamatokat

Gazdaság, 2021.06.24

A járvány felborította az államháztartási folyamatokat - mondta Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium (PM) államháztartásért felelős államtitkára online konferencián csütörtökön.

A Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) tanácskozásán kiemelte, hogy a költségvetési intézkedések átmenetileg az államadósság növekedését okozták; a 2019-es GDP 65,5 százalékáról tavaly 80,4 százalékra. Jó hírnek nevezte, hogy a finanszírozást biztonsággal, stabilan teljesítették. A befektetők is bíznak abban, hogy a 2020-as adósságráta növekedése átmeneti.

Hozzátette: a következő években hangsúlyosabb lesz az, hogy a költségvetési politika milyen irányba indul el.

A kormányzat a vírushelyzetre anticiklikus módon tudott reagálni, a hiány növekedése mögött a kiadási oldal intézkedései vannak - állapította meg az államtitkár. Az uniós országokhoz képest Magyarországon nem pusztán a gazdasági visszaesés tompítását célozták az intézkedésekkel, hanem a válság utáni növekedésnek is támaszt adtak - mutatott rá.

Kiemelte: a foglalkoztatás szintjét sikerült megőrizni, ami az egyik legkedvezőbb az unióban. Az államadósság 2021-ben már a GDP 80 százaléka alá csökkenhet.

A gazdaság teljesítménye érdemben bővül, a nyári hónapokban már meghaladhatja a 2019-es, válság előtti szintet az eddigi adatok alapján, érdemben bővül - mondta Banai Péter Benő. Ma már 6 százalékos idei növekedési előrejelzés nem számít optimistának, sokkal inkább reális. Azzal lehet számolni közlése szerint, hogy a nemzetközi szervezetek javítani fogják a magyar növekedési előrejelzéseiket.

Kitért arra, a piaci elemzők néhány hónapja azt gondolták, hogy a gazdasági helyreállítás jegyében laza költségvetést kell folytatni. Az unió 2022-ben sem követel meg a költségvetési hiánnyal kapcsolatban semmilyen szabályt. A tagállamok jelentős része érdemben 3 százalék feletti deficittel kalkulál jövőre - jelezte.

A kormányzat Újraindítási akcióterve főbb eleme közlése szerint az 5 százalékos lakásáfa, az otthonfelújítási támogatás, a bértámogatás, az orvosi bértámogatási program, a 13. havi nyugdíj visszaépítése, a hitelmoratórium meghosszabbítása, valamint a 25 év alattiak szja-mentessége. Az akcióterv több mint 7300 milliárd forinttal segíti a vállalkozásokat és a családokat. A hazai forrás ebből 3900 milliárd forint, az uniós források pedig mintegy 3 ezer milliárd forintot tesznek ki - ismertette az államtitkár.

Lényegesnek nevezte a munkáltatói adóterhek további csökkentését. A beruházások a gazdaság újraindításának egyik alappillérét jelentik, amit folytatnak.

Banai Péter Benő elmondta: a magyar hiány 2022-ben nem lóg ki az uniós tagállamokéi közül, 5,9 százalékos GDP-arányos hiánycél várható, valamint az adósságráta is csökkenő pályára áll.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!