Költségvetés - Banai: a világgazdasági folyamatok indokolják a tartalékok emelését

Gazdaság, 2018.06.14

A világgazdasági folyamatok indokolják a költségvetési tartalékok 50 százalékos növelését - mondta Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium (PM) államháztartásért felelős államtitkára a Kossuth rádió 180 perc című műsorában csütörtökön.

Az Egyesült Államok és számos más jelentős gazdasági szereplő között kereskedelmi háború kezd kibontakozni, amelynek érdemi hullámai befolyásolhatják a nyitott magyar gazdaságot is - fejtette ki.

Kiemelte: a 2019-es költségvetés elkészítésének legfontosabb szempontjai a gazdasági növekedés fenntartása, és az államháztartás stabilitása volt, ezért biztonságos költségvetést készítettek.

Banai Péter Benő az M1 aktuális csatornán emlékeztetett: már 2016 óta az a gyakorlat, hogy a tavaszi ülésszak végén benyújtják a költségvetési törvényjavaslatot. Mivel az adótörvényekről is ilyenkor dönt az Országgyűlés, ezért nemcsak a családok, hanem a vállalkozások is időben fel tudnak készülni a változásokra - tette hozzá.

Közölte, adózási szempontból pozitív változások jönnek 2019-ben is, a kétgyermekes családok adókedvezménye újabb ötezer forinttal emelkedik, így négy év alatt megduplázódik. A szociális hozzájárulási adó a hatéves bérmegállapodásnak megfelelően újabb 2 százalékponttal, 17,5 százalékra csökken. Ez mintegy 100 milliárd forintot hagy a vállalkozásoknál évente - mondta.

A közszférában dolgozó mintegy 700 ezer alkalmazottból idén 550 ezernek emelkedett a bére, 2019-ben a központi igazgatási szerveknél dolgozók kapnak majd a későbbi kormánydöntésnek megfelelő mértékű béremelést, a költségvetésben ennek a fedezetét elkülönítették - közölte Banai Péter Benő.

Megemlítette, hogy az elmúlt évek fegyelmezett gazdálkodásának eredményeként az államadósságra fizetett kamatkiadásokon mintegy 500-600 milliárd forintot tudott spórolni az állam, amit a családtámogatásokra fordítottak. Ezért lényeges, hogy az alacsony hiányt és az államadósság csökkentését az ország a külső körülmények kedvezőtlen változása ellenére is tartani tudja - mondta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!