Konferenciát szervezett az MNB a zöld gazdasági átmenetről a visegrádi országokban

Gazdaság, 2021.07.15

    Budapest, 2021. július 15., csütörtök (MTI) -  A V4 tagállamok jegybanki vezetői, illetve a régió vezető pénzügyi-gazdasági szakemberei a fenntartható gazdaságpolitika növekvő jelentősége és a zöld gazdasági fordulat kérdéseit vitatták meg a  jegybank csütörtöki online konferenciáján, amelyet a Magyar Nemzeti Bank szervezett Átmenet egy zöldebb gazdaságba - Kihívások és lehetőségek címmel - közölte az MNB az MTI-vel.

A konferenciát Matolcsy György, az MNB elnöke nyitotta meg, apropóját pedig a Visegrádi Nyilatkozat aláírásának 30. évfordulója adta, amely 1991-ben új szintre emelte az évszázados múltra visszatekintő együttműködést - írták.

Megjegyezték, hogy a V4 országok együttműködése egyre több szakpolitikában, így a jegybankok közötti együttműködésben is tetten érhető, továbbá az MNB elkötelezett a regionális együttműködés támogatása és a V4 országok közötti kapcsolatok erősítése mellett. A jegybank a Visegrádi Együttműködés 30. évfordulójának tiszteletére egyedi emlékérmét bocsátott ki, amelyen a V4 földrajzi megjelenítése mellett az emblematikus Visegrádi Fellegvár is látható - tették hozzá.

Az MNB hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány nyomán még inkább előtérbe kerülő zöld fordulat elősegítése a pénzügyi szektor és a jegybankok számára is kiemelt feladatot jelent. Matolcsy György megnyitójában ezért egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy a V4 országok előtt további sikerek állnak, ám ezek elérésének feltétele a fokozatos átállás a zöld gazdaságra.

A panelbeszélgetések résztvevői egyetértettek abban, hogy a klímaváltozással összefüggő kérdéseket a központi bankok sem hagyhatják figyelmen kívül, ám a jegybanki szerepvállalás mértékét illetően további egyeztetésre és tapasztalatmegosztásra van szükség.

Egyetértettek abban is, hogy a járványhelyzet új lehetőséget teremtett a zöld és digitális átalakulás számára, amelynek megvalósítása a nemzetközi együttműködés keretei között a leghatékonyabb - tájékoztatott közleményében az MNB.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!