Közbeszerzési Hatóság: a járvány a közbeszerzési piacot is visszavetette

Gazdaság, 2021.06.08

A járvány a közbeszerzési piacot is visszavetette, tavaly a közbeszerzési eljárások száma és értéke egyaránt csökkent 2019-hez képest - közölte az MTI-vel kedden a Közbeszerzési Hatóság (KH).

A tavalyi 7431 eredményes közbeszerzési eljárás 25 százalékkal maradt el az előző évitől. A közbeszerzési érték csekélyebb mértékben, alig 5 százalékkal esett vissza, meghaladva a 3263 milliárd forintot. Közbeszerzési eljárásokkal összefüggésben a KH 24 827 hirdetményt jelentetett meg - írták.

Egy kiírásra átlagosan 6,7 ajánlat érkezett, míg tavalyelőtt 5,2, az elmúlt 10 évben pedig átlagosan 6,1. A versenyhelyzet erősödéseként értékelték azt is, hogy az egyajánlatos eljárások értékaránya uniós eljárásrendben 18,4 százalékra csökkent a 2019-es 20,9 százalékról, nemzeti eljárásrendben pedig 12,2 százalékról 9,2 százalékra. Hozzátették, hogy egyre kevesebb a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás is, hiszen 2014-ben még 3626, tavaly pedig csak 246 ilyen felhívás jelent meg, ráadásul az értékarányuk is csökkent mindkét eljárásrendben 2019-hez képest.

A kis- és közepes vállalkozások részesedése a közbeszerzésekben nem változott jelentősen. Az eredményes eljárásokból 84 százalékkal, a közbeszerzési értékből 56 százalékkal részesedtek tavaly.

A járvány a KH tavalyi munkáját is befolyásolta - jelezte a közleményben Kovács László elnök. A szervezet a rendkívüli helyzetben azért dolgozott, hogy minél hatékonyabban támogassa a közbeszerzési eljárások szereplőit, emellett részt vett a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs munkájában, vezetője pedig irányította a Közbeszerzési Akciócsoportot.

A KH 2020. évi beszámolóját az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága kedden elfogadta - tájékoztattak a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!