Közel hatéves csúcsra futott fel az amerikai gazdaság magánszektorának teljesítménye januárban

Gazdaság, 2021.02.03

Erőteljes emelkedéssel közel hatéves csúcsra futott fel az amerikai gazdaság magánszektorának teljesítménye januárban az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport végleges beszerzésimedzser-indexeinek tanúsága szerint.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett beszerzésimedzser-index (BMI) 58,7 pontra nőtt a decemberi 55,3 pontról. Ez 2015 márciusa óta a legjobb adat, meghaladja az előzetesen megadott és az elemzők által is várt 57,5 pontos értéket.

A szolgáltatóipar beszerzésimedzser-indexe ugyancsak közel hatéves csúcsra, 58,3 pontra kúszott fel a decemberi 54,8 pontról, ami ugyancsak kedvezőbb az előzetesen közölt és az elemzők által is várt 57,5 pontos értéknél.

A feldolgozóipari mutatót hétfőn hozta nyilvánosságra a Markit: az index a decemberi 57,1 pontról 59,2 pontra emelkedett, ami az adatgyűjtések kezdete, 2007 májusa óta a legmagasabb érték.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat vagy alszektor növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az előzőnél nagyobb 50 pont feletti érték a növekedés gyorsulására utal.

A BMI-adatok azt mutatják, hogy a feldolgozóipar erős évkezdetét a szolgáltató szektor markáns fellendülése kísérte, ami azt eredményezte, hogy a gazdaság az utóbbi közel hat év leggyorsabb ütemével nőtt januárban. A javuló adatok erőteljes első negyedévet jósolnak, az üzleti várakozások javulása pedig azt jelzi, hogy a fellendülés az év előrehaladtával egyre erősebb lesz - kommentálta a tanulmány megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza, hozzátéve, hogy a vállalatok egyre derűlátóbbak az új koronavírus elleni védőoltások tömeges terjesztéséről szóló hírek hatására, illetve a további gazdaságösztönző intézkedések reményében.

Williamson felhívta a figyelmet a lendületes növekedés hátrányára is, miszerint az árak meredeken emelkedtek. A termelők növekvő költségei megjelentek az áruk és szolgáltatások magasabb áraiban, amelyek legalább 2009 óta nem látott ütemben emelkedtek januárban. Az infláció valószínűleg magasabb lesz a közeljövőben. Mindazonáltal ezek az árnyomások a kínálat rövid távú korlátait tükrözik, ami a következő hónapokban változhat a fellendülés erősödésével és a kapacitások növekedésével.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!