KSH: 2,2 százalékkal bővült a gazdaság teljesítménye

Gazdaság, 2020.05.15

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) a nyers adatok szerint 2,2 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 2,0 százalékkal nőtt az első negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva - jelentette pénteken első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).    

A koronavírus-járvány miatt kialakult rendkívüli helyzet a legtöbb nemzetgazdasági ág termelésére kedvezőtlenül hatott, de a piaci szolgáltatások és kisebb mértékben az ipar továbbra is a növekedés húzóerejét adta az első negyedév egészét tekintve - tették hozzá.

Az előző negyedévhez mérten 0,4 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék volumene 2020 első negyedévében a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint. Friss becslésében a KSH 1,0 százalékról 0,7 százalékra csökkentette a tavalyi utolsó negyedév GDP-növekedési adatát és lábjegyzetben megjegyezte, hogy a koronavírus-járvány által okozott rendkívüli helyzet a gazdasági környezetben olyan, gyors változásokat okozott, amelyek az adatminőségre, a becslési módszerek eredményességére és a szezonalitásra egyaránt hatással vannak. Ezeken keresztül a szokásosnál jelentősebb mértékben befolyásolhatják a jövőbeli revíziók nagyságát.

Az idei nyers adat 2016 negyedik negyede óta a legalacsonyabb, igaz a tavalyi bázis hosszú évek óta a legmagasabb volt, és már a harmadik negyedéve mutatta ugyanazt az 5,3 százalékos növekedést.

A naptárhatástól, valamint az uniós módszertan szerint más egyszeri és rendkívüli tényezőktől megtisztított kiegyensúlyozott adat 2016 első negyedében volt utoljára ennél alacsonyabb, amiben annak is némi szerepe lehet, hogy a tavaly az első negyedévi bázisadatot az eddig ismert 5,3 százalékosról 0,2 százalékponttal, 5,5 százalékosra emelte a KSH.

A pusztán naptárhatással korrigált éves adat 1,8 százalékos növekedést mutatott, az egy évvel korábbi 5,3 százalékos bázison, amivel szintén négyéves mélyponton volt.

Az első negyedévi GDP részletes adatait május 29-én közli második becslésében a KSH.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!