KSH: a kormányzat volt a legnagyobb hitelfelvevő szektor az első negyedévben

Gazdaság, 2021.07.06

Az első negyedévben a magyarországi GDP 11 576 milliárd forintot tett ki; a legnagyobb hitelfelvevő szektor a kormányzat volt, miközben a háztartások és a vállalatok nettó hitelnyújtó pozícióban voltak - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden, frissen megjelent Negyedéves nem pénzügyi szektorszámlák című kiadványa alapján.

Az MTI-hez elküldött összefoglaló szerint a háztartások és a háztartást segítő nonprofit intézmények nettó hitelnyújtó képessége a bruttó hazai termék 8,5 százalékát tette ki, 4,0 százalékponttal meghaladta az előző év azonos időszakit.

A kormányzati szektor nettó hitelfelvétele (788 milliárd forint) a megelőző negyedévi, kiugróan magas értékhez képest mérséklődött, a GDP 6,8 százalékát érte el. A koronavírus-járvány gazdasági hatásai továbbra is érezhetők, a kormányzat GDP-arányos nettó hitelfelvétele 5,7 százalékponttal haladta meg az előző év azonos időszakit.

A nem pénzügyi vállalatok nettó hitelnyújtó képessége a bruttó hazai termék 0,2 százalékát tette ki. Egy évvel korábban a szektor még nettó hitelfelvevő volt, ennek aránya a GDP-hez viszonyítva 2,3 százalékot ért el.

Az első negyedévben a nemzetgazdaság egészében a rendelkezésre álló jövedelem (11 119 milliárd forint) 410 milliárd forinttal, 3,8 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit. A bővülés jelentős része a háztartások és a háztartásokat segítő nonprofit intézmények szektorban realizálódott, ami 525 milliárd forinttal, 7,9 százalékkal nőtt.

A pénzügyi vállalatok szektor 48 milliárd forinttal, 27 százalékkal bővült. Eközben a nem pénzügyi vállalatok és a kormányzati szektor rendelkezésre álló jövedelme csökkent, előbbi 19 milliárd forinttal, 1,4 százalékkal, utóbbi 144 milliárd forinttal, 5,7 százalékkal.

A háztartások és a háztartásokat segítő nonprofit intézmények rendelkezésre álló jövedelmének növekedése az első negyedévben nem járt együtt a végső fogyasztási kiadás bővülésével, aminek értéke 0,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A többletjövedelem elsősorban a megtakarítások emelkedésében realizálódott, a háztartások és a háztartásokat segítő nonprofit intézmények megtakarítási rátája 18 százalékot ért el, és a megelőző negyedévek tendenciáját követve tovább nőtt, 7,0 százalékponttal haladta meg az előző év azonos időszakit.

Az első negyedévben a korábbi évek első negyedéveinek arányánál nagyobb értéket, 22 százalékot tett ki a GDP-arányos állóeszköz-felhalmozási ráta a nemzetgazdaság egészében. A felhalmozás nagyobb része a nem pénzügyi szektorban realizálódott.

A háztartások és a háztartásokat segítő nonprofit intézmények bruttó állóeszköz-felhalmozása a bruttó hazai termék 3,6 százalékát tette ki. A nem pénzügyi és a pénzügyi vállalatok esetében az állóeszköz-felhalmozási ráta 15, illetve 0,4, a kormányzati szektorban pedig 3,3 százalék volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!