KSH: januárban 6,7 százalékkal csökkent az ipari termelés

Gazdaság, 2021.03.05

Januárban az ipari termelés volumene a nyers adat szerint 6,7 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva - mivel idén kettővel kevesebb munkanap volt - 2,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - közölte pénteken első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal, a tavaly áprilisi mélyponthoz képest 57 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás - tette hozzá a jelentés.

A munkanaphatás már a tavalyi év utolsó két hónapjában is segítette az ipart, de akkor még a pozitív tartományban mutatott nagyobb növekedést a nyers adat a kiigazítottnál. A novemberi és december 1,5 és 1,1 százalékos munkanappal tisztított növekedéssel szemben a nyers adat 3,4, illetve 5,8 százalékos emelkedést mutatott.

Az előző hónaphoz viszonyított szerény januári növekedés két hónap visszaesés után következett be: tavaly novemberben 1,0 százalékkal, decemberben 2,4 százalékkal csökkent az ipar teljesítménye.

A KSH közölte: az éves összevetésű januári csökkenéshez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult. A legnagyobb súlyú járműgyártás jelentősen, míg az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kisebb mértékben csökkent. A számítógépek, elektronikai és optikai termékek gyártása nőtt.

A járműgyártás teljesítménye tavaly augusztus óta minden hónapban túlszárnyalta az egy évvel korábbit, decemberben nőtt a legjobban, 13,8 százalékkal. A márciustól júliusig tartó öthónap vergődés miatt azonban a tavalyi kibocsátás 11,2 százalékkal elmaradt az előző évitől. Az élelmiszeripar az október novemberi 4,5, illetve 1,1 százalékos csökkenés után éves összehasonlításban decemberben már ismét 3,6 százalékos növekedést mutatott és a tavalyi teljesítménye szolid 1,0 százalékkal felülmúlta az előző évit. A számítógépek, elektronikai és optikai termékek gyártása hat hónap növekedés után decemberben megtorpant és 5,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, de ezzel együtt is a múlt év egészét tekintve teljesítménye szerény 0,8 százalékkal felülmúlta a 2019-est.

Az ipari termelés januári részletes adatait jövő pénteken, március 12-én közli második becslése alapján a KSH.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!