KSH: 4,0 százalékkal bővült a gazdaság teljesítménye 2017-ben

Gazdaság, 2018.02.14

A bruttó hazai termék (GDP) a nyers adatok szerint 4,4, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 4,8 százalékkal nőtt tavaly a negyedik negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva. 2017-ben a GDP 4,0 százalékkal emelkedett a nyers, és 4,2 százalékkal a kiigazított adatok szerint - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslése alapján szerdán.

Tavaly a negyedik negyedévben a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 1,3 százalékkal bővült a bruttó hazai termék volumene az előző negyedévhez mérten az előző két negyedévi egyformán 1,0 százalékos ütemet követően.

Az éves összevetésű 4,4 százalékos nyers adat 2014 második negyedéve óta a legmagasabb, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott 4,8 százalékos növekedésre legutóbb 2005 végén volt példa. A negyedéves összevetésű adat 2015 eleje óta a legjobb.

Szőkéné Boros Zsuzsanna, a KSH főosztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta: a negyedik negyedévi növekedéshez a legnagyobb mértékben az építőipar és a piaci alapú szolgáltatások, kiemelten a kereskedelem járultak hozzá.

A kiigazítás nélküli, nyers adatok szerint tavaly az első negyedévben 4,3, a másodikban 3,3, a harmadikban 3,9 százalékkal nőtt a GDP az előző év azonos időszakához képest. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a növekedés 4,0, 3,7, illetve 4,2 százalékos volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!