Kutatás-fejlesztési projektre nyert támogatást a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. és a Kaposvári Egyetem

Gazdaság, 2020.10.14

A Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. és a Szent István Egyetem Kaposvári Campusa által létrehozott konzorcium a Széchenyi 2020 program által 406 millió forint európai uniós támogatást nyert kutatás-fejlesztési projektjének megvalósítására - közölte a Bonafarm Csoport szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a fejlesztés során fontos eredmények születnek majd a baromfi-hústermelő fajok fehérje és aminosav ellátásának optimalizálása, az immunkompetencia javítása, valamint a precíziós takarmány-előállítás megvalósítása területén.

A pályázat eredményei várhatóan hozzájárulnak majd a meghatározó "hiperintenzív" baromfi-hústermelő fajok (brojlercsirke, kacsa) takarmányozási hatékonyságának javításához, az immunkompetencia javítása révén a gyógyszerfelhasználás csökkentéséhez, és így az élelmiszerbiztonsági szempontból kockázatmentesebb baromfihús előállításához. A valós idejű beavatkozást lehetővé tevő gyorsvizsgálati technológia alkalmazása továbbá elősegíti majd az állatok tényleges táplálóanyag igényét kiszolgáló takarmánykeverékek gyártását, valamint a termék-előállítás környezetterhelésének csökkentését is - ismertették.

A Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft., mint a Bonafarm Csoport tagja, Magyarország és a környező országok takarmánypiacának egyik meghatározó szereplője. Az éves takarmány és takarmányipari termék kibocsájtása meghaladja a 440 ezer tonnát, amely az ország takarmány előállításának 16 százalékát jelenti. A termelés a cég hat telephelyén működő tíz üzemben történik.

A cég a fejlesztési munka eredményeként több mint ezer termékkel áll majd a partnerek rendelkezésére. A projekt megvalósítása több telephelyen történik, az elsődleges helyszín a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. újszászi telephelye - írta a vállalat.

A nyilvánosan elérhető céginformációk szerint a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. árbevétele meghaladta a 38 milliárd forintot tavaly, az azt megelőző évben közel 37 milliárd forintot ért el. Adózott eredménye 2019-ben 496 millió forintot, míg 2018-ban 73 millió forintot tett ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!