Lagarde: az euróövezeti gazdaság még nem jutott túl a koronavírus-járvány okozta megrázkódtatáson

Gazdaság, 2021.09.28

Az euróövezet gazdasága még nem jutott túl a koronavírus-járvány okozta megrázkódtatáson, és az infláció növekedése is a járvány következménye - mondta Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke kedden, az EKB éves jegybanki konferenciájának megnyitóján.

A járvány miatt online rendezvényként tartott konferenciát megnyitó beszédében Christine Lagarde kiemelte, hogy a közös pénzt használó 19 európai uniós tagország által alkotott övezet gazdasága "már elérte a mélypontot, de még nincs teljesen túl a nehezén" .
Az infláció meglódulása is éppen arra vezethető vissza, hogy a gazdaság még csak kilábal a járványügyi korlátozások okozta válságból. Így a fogyasztói árak emelkedése valójában csak "az újranyitással kapcsolatos átmeneti inflációs szakasz" - magyarázta az EKB elnöke.

"A tavalyi alacsony és az idei magas inflációs ráta átlagosan megfelel a világjárvány előtt, 2019-ben megfigyelt inflációs rátának", tehát az árszínvonal nagyjából olyan, mintha az infláció a járvány előtti szinten maradt volna - fejtette ki Christine Lagarde.

Hangsúlyozta, hogy az EKB nem fogja "túlreagálni" a helyzetet, és nincs oka a beavatkozásra csak azért, mert az infláció egy ideig a kétszázalékos célérték felett van.

Az EKB "türelmes" maradhat, amíg az a meggyőződése, hogy a hosszabb távot, a járvány előtti időszakot is tekintve túl alacsony inflációs ráta javulása fenntartható - mondta az euróövezeti jegybank vezetője.

Az EKB várakozásai szerint az infláció középtávon a kétszázalékos cél alatt marad. Számításai szerint az idén ugyan éves átlagban 2,2 százalék lehet, jövőre viszont 1,7 százalékra csökkenhet.

Az EKB vezetője az utóbbi hetekben többször kifejtette, hogy a fogyasztói árak emelkedése átmeneti, és a járvány miatti válságból eredő különleges tényezőknek tulajdonítható. Így például a nyersolaj ára a világpiaci kereslet alacsony szintje miatt a világjárvány 2020 tavaszi kitörése után meredeken süllyedt, időközben viszont jelentősen emelkedett. Ugyancsak komoly hatással volt az euróövezeti inflációra, hogy a térség és az EU legnagyobb gazdaságában, Németországban az év elején visszavonták a válság miatt tavaly átmenetileg bevezetett áfacsökkentést.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!