Lassul Hollandia gazdasági növekedése

Gazdaság, 2019.12.18

Lassul Hollandia gazdaságának növekedése a világkereskedelem gyengülése és a szigorú környezetvédelmi előírások miatt - közölte a hágai kormány gazdaságpolitikai elemző hivatala (CPB).

Az ügynökség szerdán közzétett decemberi előrejelzése szerint a tavalyi 2,6 százalékról idén 1,7 százalékra, jövőre pedig 1,3 százalékra mérséklődhet a bruttó hazai termék (GDP) növekedésének üteme.

Szeptemberben a CPB az idei évre még 1,8 százalékos, 2020-ra pedig 1,5 százalékos GDP-növekedési ütemet valószínűsített. A friss előrejelzés azonban még így is jóval optimistább a központi bankénál, amely hétfőn közzétett prognózisában 2019-re 1,4 százalékos, 2020-ra pedig már csak 1,1 százalékos növekedést jósolt az ötödik legnagyobb euróövezeti gazdaságnak.

A CPB elemzői arra számítanak, hogy a munkanélküliségi ráta a tavalyi 3,8 százalék után idén 3,4 százalékkal elérheti a mélypontot, jövőre már 3,6 százalékra emelkedhet, de így is rendkívül alacsony marad. A bérek a tavalyi 2,0 százalék után idén 2,5 százalékkal, jövőre pedig 2,8 százalékkal emelkedhetnek, a vásárlóerő pedig a tavalyi 0,1 százalék után 1,0 százalékkal, illetve 2,1 százalékkal ugorhat meg.

Laura van Geest, a CPB igazgatója kiemelte: a holland gazdaság lassabb fordulatszámra vált, de más euróövezeti tagállamokhoz képest továbbra is jól teljesít. A nitrogénkibocsátás és a mérgező perfluoralkil vegyületek (PFAS-t) visszaszorítását célzó intézkedések következményekkel járnak az érintett szektorokra és Hollandia egészére, de rövid távon csak korlátozott hatásuk lesz.

A legfőbb veszélyt idén és jövőre is a Nagy-Britannia európai uniós tagságának megszűnésével (Brexit) kapcsolatos bizonytalanságok és az Egyesült Államok protekcionista kereskedelempolitikája jelenti, tekintettel a hagyományosan erős holland exportra.

Mindazonáltal nem elhanyagolhatóak a szigorú környezetvédelmi előírások betartásából fakadó hazai kockázatok sem. Projektek százait kellett befagyasztani, miután egy bíróság kimondta, hogy holland építőipari vállalatok és agrárgazdálkodók megsértik a nitrogénkibocsátásra vonatkozó uniós előírásokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!