Lassuló ütemben drágultak az amerikai lakóingatlanok novemberben is

Gazdaság, 2019.01.29

Az utóbbi hónapokhoz hasonlóan lassuló ütemben drágultak a lakóingatlanok tavaly novemberben az Egyesült Államokban.

Az egész amerikai piacot lefedő S&P/Case-Shiller index éves összevetésben 5,2 százalékkal emelkedett novemberben az előző hónapban mért 5,3 százalék után. Szeptemberben 5,1 százalékkal, augusztusban 5,5 százalékkal, júliusban 6,0 százalékkal, júniusban 6,2 százalékkal, májusban pedig 6,4 százalékkal.

Az Egyesült Államok 20 legnagyobb városában 4,7 százalékkal nőttek a lakóingatlan-árak éves összevetésben, lassult az ütem az októberben mért 5,0 százalékhoz képest. A tíz legnagyobb városban 4,3 százalékos volt a növekedés decemberben, ugyancsak alacsonyabb az előző havi 4,7 százaléknál.

A leginkább figyelt, a 20 városra kiterjedő indexre az elemzők 4,9 százalékos emelkedést vártak.

Továbbra is a nyugati parton drágulnak a legnagyobb mértékben a lakóingatlanok, kétszámjegyű növekedést mértek Las Vegasban (12,0 százalék), majd Phoenix (8,1 százalék) és Seattle (6,3 százalék) következett.

Szezonális kiigazítás nélkül számolva, havi összevetésben, az országos index 0,1 százalékkal nőtt, míg a legnagyobb városok tízes és húszas csoportjában egyaránt 0,1 százalékkal csökkentek az árak.

Szezonális kiigazítással számolva, egész Amerikát tekintve, 0,4 százalékkal nőttek az árak októberhez képest, a 20 és a 10 legnagyobb város esetében pedig egyaránt 0,3 százalékkal drágultak a lakóingatlanok.

David M. Blitzer, az árindexet összeállító bizottság vezetője az adatokat kommentálva rámutatott, hogy a lakóingatlanok továbbra is drágulnak, bár az áremelkedés üteme mérséklődött. Egyes elemzők azonban aggódnak az ingatlanpiac gyengülése miatt, és attól tartanak, hogy ez kedvezőtlenül hathat a gazdaságra.

Blitzer ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy kevés az eladásra kínált lakóingatlan, ami támogatja az árakat. Az infláció stabilan 2 százalék, folytatódik a foglalkoztatottság bővülése, emelkednek a bérek, ami ugyancsak kedvező tényező. A fogyasztók hitelállományát és törlesztési kötelezettségeit tükröző számok semmilyen azonnali problémát nem jeleznek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!