Lassult a Conference Board amerikai makrogazdasági indexének a csökkenése áprilisban

Gazdaság, 2020.05.21

Elemzők által vártnál nagyobb mértékben lassult a Conference Board gazdaságkutató intézetnek a makrogazdasági folyamatokat 3-6 hónapra előre jelző indexének a romlása áprilisban.

Az intézet csütörtökön azt közölte, hogy a tíz makrogazdasági mutatót összesítő indikátor (Leading Economic Indicator/LEI) értéke áprilisban 4,4 százalékkal, 98,8 pontra gyengült a márciusi 7,4 százalékos esést követően, ami 60 éve a legnagyobb esés volt. A mutató februárban 0,2 százalékkal csökkent, januárban még 0,4 százalékkal nőtt.

A LEI 100 pontos értéke a 2016-os helyzetet tükrözi.

Elemzők az áprilisi index nagyobb, 5,5 százalékos csökkenésével számoltak.

A Conference Board szakértői rámutattak arra, hogy az április index az amerikai hazai össztermék (GDP) csökkenését mutatja.

A jelenlegi helyzet megítélését jelző almutató értéke 8,9 százalékkal, 96,6 pontra gyengült, a jövőbeni várakozásokat mutató alindex viszont 4,1 százalékkal, 115,3 pontra erősödött.

A LEI index tíz amerikai makrogazdasági mutatóból képzett összetett indikátor, amelynek kiszámításánál figyelembe veszik egyebek között a részvényárfolyamok alakulását, a fogyasztói bizalom várható változásait, továbbá a feldolgozóipari ágazat és a szolgáltató szektor teljesítményét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!