Lassult a feldolgozóiparon kívüli szektor növekedése az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2018.11.05

Lassult a feldolgozóiparon kívüli - főleg a szolgáltatásokat és az építőipart tömörítő - szektor növekedése októberben az Egyesült Államokban.

Az Egyesült Államok Ellátási Lánc Menedzsment Intézete (Institute for Supply Management/ISM) hétfőn közölte, hogy a nem feldolgozóipari ágazatok beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 60,3 pontra süllyedt a szeptemberi 61,6 pontról. Elemzők nagyobb mértékű visszaesést, 59,5 pontot vártak júniusra.

Az alindexek közül az üzleti aktivitás BMI-mutatója 2,7 ponttal 62,5 pontra, az új megrendelések mutatója 0,1 ponttal 61,5 pontra, az árindex pedig 2,5 ponttal 61,7 pontra, míg a foglalkoztatottsági mutató 2,7 ponttal 59,7 pontra süllyedt.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi. Az előzőnél alacsonyabb 50 pont feletti érték a növekedési ütem lassulását tükrözi.

A nem feldolgozóipari szektor teljesítményét tükröző, 2008-ban bevezetett beszerzésimenedzser-index szeptemberben történelmi csúcson állt.

A szektor a 111. egymást követő hónapban növekedett megszakítás nélkül októberben, és beszerzésimenedzser-indexe 2010 januárja óta áll az 50 pontos küszöb fölött.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!