Lassult a feldolgozóiparon kívüli szektor növekedése júniusban az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2019.07.03

Lassult az Egyesült Államokban a feldolgozóiparon kívüli - főleg a szolgáltatásokat és az építőipart tömörítő - szektor növekedése júniusban.

Az Egyesült Államok Ellátási Lánc Menedzsment Intézete (Institute for Supply Management - ISM) szerdán közölte, hogy a nem feldolgozóipari ágazatok beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 55,1 pontra - 2017 júliusa óta a legalacsonyabb szintre - süllyedt a májusi 56,9 pontról. Elemzők enyhébb romlást, 55,9 pontos értéket vártak júniusra.

Az utóbbi 12 hónap átlagában 57,9 pontra rúgott a BMI értéke, a legmagasabb 60,8 pont volt, tavaly szeptemberben, a mostani pedig a legalacsonyabb.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi. Az előzőnél alacsonyabb 50 pont feletti érték a növekedési ütem lassulását tükrözi.

A nem feldolgozóipari szektor már a 113. egymást követő hónapban növekedett júniusban.

Az alindexek közül az üzleti aktivitás BMI-mutatója 3,0 ponttal 58,2 pontra, a foglalkoztatottsági mutató az utóbbi 16 hónap legnagyobb mértékével, 3,1 ponttal 55,0 pontra, az új megrendelések mutatója pedig 2,8 ponttal 55,8 pontra, 2017 decembere óta a legalacsonyabb szintre süllyedt. Az árindex viszont 3,5 ponttal 58,9 pontra, január óta a legerősebb szintre nőtt, potenciális jeleként annak, hogy az infláció elkezdhetett stabilizálódni.

A jelentésben foglalt adatok valószínűleg erősítik azokat a várakozásokat, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve következő, júliusi ülésén kamatot csökkent. A Fed azonban nagyobb figyelmet fordít majd a foglalkoztatottsági jelentésnek. Az ADP munkaügyi adatfeldolgozó intézet jelentése szerint a májusi 41 ezer után júniusban is csak 102 ezerrel emelkedett a magánszektor nem mezőgazdasági ágazataiban foglalkoztatottak száma. A munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala pénteken közli a gazdaság egészére vonatkozó júniusi munkaerőpiaci adatait. Elemzők 160 ezres növekedést várnak a májusi 75 ezres emelkedés után.

Az eltérő módszertannal dolgozó IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport szintén szerdán tette közzé amerikai szolgáltató szektori BMI-adatait. Az amerikai szolgáltatási szektor beszerzésimenedzser-indexe 51,5 pontra emelkedett júniusban az előző havi 50,9 pontról, ám ez a két érték 2016 augusztusa óta a leggyengébb szint.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!