Lassult a fogyasztói árak emelkedésének üteme Kínában szeptemberben

Gazdaság, 2020.10.15

Több mint másfél éve nem látott szintre lassult a fogyasztói árak emelkedésének üteme Kínában szeptemberben, a termelői árak csökkenése pedig ismét gyorsult, tükrözve azokat a kihívásokat, amelyekkel a kínai gazdaság küzd a koronavírus-járvány lecsengését követő fellendülés során.

A kínai statisztikai hivatal csütörtökön közzétett adatai szerint a fogyasztói árak 1,7 százalékkal nőttek szeptemberben az előző év azonos időszakához képest. Utoljára tavaly februárban mértek ennél alacsonyabb mértékű - 1,5 százalékos - drágulást. Elemzők 1,8 százalékos emelkedésre számítottak az augusztusi 2,4 százalékos bővülés után.

Havi összevetésben a fogyasztói árak 0,2 százalékkal nőttek szeptemberben, az év első kilenc hónapját tekintve pedig 3,3 százalékkal emelkedtek a múlt év azonos időszakához képest. A kínai kormányzat 3,5 százalékos fogyasztói áremelkedést tűzött ki az idei évre.

A statisztikai hivatal közleménye szerint a legnagyobb mértékű, 7,9 százalékos emelkedés változatlanul az élelmiszerek árában volt megfigyelhető szeptemberben. Az élelmiszerek árát az elmúlt közel két évben elsősorban az húzta felfelé, hogy az ország sertésállományát megtizedelő afrikai sertéspestis járvány miatt meredeken nőtt a disznóhús ára.

Tung Li-csüen, a statisztikai hivatal szakértője az adatokhoz mellékelt közleményben azonban kiemelte: a sertésállomány és a termelés fokozatos helyreállásának, valamint a készletek bővülésének köszönhetően a disznóhús fogyasztói ára egyre mérsékeltebb ütemben emelkedik, szeptemberben 25,5 százalékkal nőtt éves bázison, míg augusztusban még 52,6 százalékkal.

A termelői árak éves bázison 2,1 százalékkal estek vissza szeptemberben, és immár a nyolcadik egymást követő hónapban csökkentek, ráadásul három hónap óta először nem lassult, hanem gyorsult a csökkenés üteme. Elemzők jobb adatra, 1,8 százalékos mínuszra számítottak az augusztusi 2,0 százalékos visszaesés után.

Havi összevetésben a termelői árak 0,1 százalékkal emelkedtek, míg az év első kilenc hónapját tekintve 2,0 százalékkal csúsztak vissza a tavalyi év azonos időszakához képest.

A világ második legnagyobb gazdasága emelkedő pályára állt, miután az első negyedévben kemény csapást mért rá a koronavírus-járvány. A termelői árak alakulása, amelyet az ipari kereslet egyik barométerének tekintenek, felszíthatja a deflációs félelmeket és elemzők szerint további támogató intézkedésekre ösztökélhetik a hatóságokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!