Lassult a kínai ipar, erősödött a kiskereskedelem növekedése szeptemberben

Gazdaság, 2021.10.18

A várakozásoknál is nagyobb ütemben lassult tovább a kínai ipar, miközben az elemzői előrejelzéseket felülmúlva erősödött a kiskereskedelem növekedése szeptemberben.

A kínai statisztikai hivatal hétfőn közzétett adatai szerint az ipari termelés szeptemberben 3,1 százalékkal nőtt éves összevetésben. Elemzők 4,5 százalékos bővülést valószínűsítettek az augusztusban jegyzett, 5,3 százalékos növekedést követően. A szeptemberi adat a leggyengébb bővülést tükrözte azóta, hogy tavaly áprilistól kezdve a kínai ipar visszaállt a növekedési pályára a koronavírus-járvány okozta visszaesés után. Az ipari termelést egyebek mellett elsősorban a felszökött szénárak miatt az ország több részén alkalmazott energiahasználati korlátozások hátráltatták szeptemberben.

Havi összevetésben szeptemberben 0,05 százalékos bővülést regisztráltak az előző hónaphoz képest, míg az első három negyedévben a kínai ipar 11,8 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakával összevetve.

A termelés kiemelkedően erős növekedését mérték az autóipar új energiával működő járművek termelésével foglalkozó ágazatában: a bővülés mértéke szeptemberben 141,3 százalékos volt éves összehasonlításban, enyhén gyengült csupán augusztushoz képest. Az autóipar egészét tekintve azonban továbbra is visszaesést regisztráltak, a zsugorodás mértékre ráadásul a múlt hónapban 13,7 százalékos volt, ismét gyorsulva az augusztusi, 12,6 százalékos visszaesés után. Szembetűnő mértékben nőtt szeptemberben a gyógyszeripar, ahol 26,5 százalékos bővülést mértek szeptemberben éves bázison. A villamosenergia-, hő-, gáz és vízszolgáltató ágazatban 9,7 százalékos bővülést jegyeztek fel szeptemberben éves összevetésben.

A kiskereskedelmi forgalom alakulása felülmúlta a várakozásokat a múlt hónapban: 4,4 százalékkal nőtt éves összevetésben, szemben az elemzők által várt 3,3 százalékkal. Augusztusban a bővülés - 2,5 százalékra mérséklődve - az elmúlt egy év leggyengébb szintjére zsugorodott egyebek mellett az ország egyes részein pusztító, súlyos áradások, valamint az azóta javarészt megfékezett, szórványos járványkitörések hatására.

A kiskereskedelem forgalma havi összevetésben 0,3 százalékkal erősödött augusztushoz képest, az első három negyedévben pedig 16,4 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakával összehasonlítva.

A vendéglátóipar forgalma az augusztusi visszaesést követően szeptemberben ismét bővült, a növekedés üteme éves bázison 3,1 százalékos volt. Az év első három negyedévében a vendéglátóipar 29,8 százalékos növekedést ért el a múlt év azonos időszakához képest.

Az állóeszköz-beruházások értéke 7,3 százalékkal nőtt éves összehasonlításban az év első kilenc hónapjában. Elemzők 7,9 százalékos százalékos emelkedést jeleztek előre a január-augusztusi, 8,9 százalékos bővülés után. A beruházások több mint felét kitevő magánberuházások értéke 9,8 százalékkal nőtt az első három negyedévben éves összevetésben.

A statisztikai hivatal felmérése alapján a munkanélküliségi ráta 4,9 százalékra csökkent szeptemberre az augusztusi, 5,1 százalékról. Minthogy azonban a számítás alapját képező felmérés nem teljes körű, így ez az adat nem feltétlenül fest hű képet a valós helyzetről. A kínai kormányzat az idei évre azt tűzte ki célul, hogy 5,5 százalék körül tartja a munkanélküliségi rátát, miközben 11 millió új, városi munkahelyet teremt. A statisztikai hivatal hétfői közlése szerint az év első kilenc hónapjában 10,45 millió új, városi munkahelyet hoztak létre, vagyis a kitűzött cél 95 százalékát teljesítették szeptember végéig.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!