Lassult a kiskereskedelmi forgalom növekedése Csehországban

Gazdaság, 2018.11.05

Szeptemberben 1,4 százalékra fékeződött az augusztusi 4,2 százalékról a kiskereskedelmi forgalom növekedésének üteme Csehországban - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) hétfőn Prágában.

A leggyorsabban már hagyományosan az internetes eladások és a csomagküldő szolgáltatások bővültek,16,7 százalékkal tavaly szeptemberhez viszonyítva. Gyorsan nőtt, 9,3 százalékkal a számítástechnikai és kommunikációs eszközök eladása is. A ruházati cikkek és a lábbelik forgalma ugyanakkor 3,7 százalékkal csökkent.

"A ruházati cikkek és lábbelik eladását alapvetően befolyásolta, hogy az idén szeptemberben a rendkívüli meleg időjárás okán - a korábbi évektől eltérően - az emberek még nem vásároltak őszi és téli ruhákat és lábbelit" - jegyezte meg a statisztikai hivatal.

A harmadik negyedév kiskereskedelmi forgalma éves összehasonlításban 3,7 százalékkal volt magasabb, mint 2017-ben.

Gazdasági elemzők szerint a kiskereskedelmi forgalom növekedési ütemének szeptemberi megtorpanása lehet véletlen, de azt is jelezheti, hogy a cseh fogyasztói piac kezd telítetté válni. "Valószínű, hogy a háztartások kezdik tudatosítani, hogy a jövőben a gazdasági növekedés mérséklődni fog, ezért kezdenek óvatosabban bánni jövedelmükkel, s igyekeznek tartalékokat felhalmozni" - mutatott rá Monika Junicke, a Komercní banka elemzője.

"Ha a kiskereskedelmi forgalom növekedése a következő hónapokban is mérsékelt marad, akkor számolni kell azzal, hogy lelassul a gazdasági növekedés egyik motorja, a háztartások fogyasztása" - hívta fel a figyelmet David Marek, a Deloitte CR elemzője.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!