Lassult a lakásárak növekedési üteme májusban az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2019.07.30

Tovább lassult a lakóingatlanárak emelkedésének üteme az Egyesült Államokban májusban.

Az egész amerikai piacot lefedő S&P/Case-Shiller index éves összevetésben 3,4 százalékkal emelkedett májusban az előző hónapban mért 3,5 százalék után.

Az Egyesült Államok 20 legnagyobb városában éves összevetésben 2,4 százalékkal, 2012 augusztusa óta a legkisebb mértékben nőttek a lakóingatlan-árak.

Elemzők is 2,4 százalékos emelkedést vártak az áprilisi 2,5 százalék után.

Májusban már a 14. egymást követő hónapban lassult az áremelkedés üteme, egy évvel ezelőtt, tavaly májusban még 6,5 százalékkal drágultak a lakóingatlanok.

A tíz legnagyobb városban 2,2 százalékos volt a növekedés májusban, ugyancsak alacsonyabb az előző havi 2,35 százaléknál.

Ismét a napfényes övezetben, a 36 szélességi fok alatti, a délkeleti és a délnyugati part közötti államokban drágultak a legnagyobb mértékben a lakóingatlanok. A listavezető Las Vegas volt, 6,4 százalékkal, majd Phoenix (5,7 százalék) és Tampa (5,1 százalék) következett.

Az élmezőny korábbi szereplői közül jelentősen lassult az áremelkedés a nagy kaliforniai városokban. San Franciscóban csak 1,0, San Diegóban 1,3, Los Angelesben pedig 1,9 százalékkal drágultak a lakóingatlanok. Évek óta először csökkenést is mértek egy nagyvárosban, még pedig Seattle-ben, 1,2 százalékosat.

Szezonális kiigazítás nélkül számolva, havi összevetésben, az országos index 0,8 százalékkal nőtt, míg a legnagyobb városok tízes csoportjában 0,5, a húszakéban pedig 0,6 százalékkal kúsztak feljebb az árak.

Szezonális kiigazítással számolva, egész Amerikát tekintve, 0,2 százalékkal nőttek az árak áprilishoz képest, a 20 és a 10 legnagyobb város esetében pedig egyaránt 0,1 százalékkal drágultak a lakóingatlanok.

Az áremelkedés üteme hónapok óta lassul, dacára jelzáloghitel-kamatok csökkenésének. A MarketWatch amerikai gazdasági hírportál által megkérdezett közgazdászok szerint további lassulásra van szükség ahhoz, hogy növelni tudják a lakáseladásokat. A jegybank szerepét betöltő Federal Reserve szerdán kamatot csökkent a várakozások szerint, az elsőt az utóbbi egy évtized alatt, ami lökést adhat az ingatlanpiacnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!