Lassult a lakásárak növekedési üteme márciusban az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2019.05.28

Az utóbbi hónapokhoz hasonlóan márciusban is lassult a lakóingatlanárak emelkedésének üteme az Egyesült Államokban. Elemzők szerint ez jó jel az ingatlanpiacnak, ugyanis a potenciális vevők nagyobb eséllyel indulnak vásárolni, ugyanakkor a tulajdonosok továbbra is számolhatnak némi értéknövekedéssel.

Az egész amerikai piacot lefedő S&P/Case-Shiller index éves összevetésben 3,7 százalékkal emelkedett márciusban az előző hónapban mért 3,9 százalék után.

Az Egyesült Államok 20 legnagyobb városában éves összevetésben 2,7 százalékkal, 2012 augusztusa óta a legkisebb mértékben, nőttek a lakóingatlan-árak. Elemzők ennél is kisebb, 2,6 százalékos emelkedést vártak a februári 3,0 százalék után.

A tíz legnagyobb városban 2,3 százalékos volt a növekedés márciusban, ugyancsak alacsonyabb az előző havi 2,5 százaléknál.

Ismét a napfényes övezetben, a 36 szélességi fok alatti, a délkeleti és a délnyugati part közötti államokban drágultak a legnagyobb mértékben a lakóingatlanok. A listavezető Las Vegas volt, 8,2 százalékkal, majd Phoenix (6,1 százalék) és Tampa (5,3 százalék) következett.

Az élmezőny korábbi szereplői közül jelentősen lassult az áremelkedés a nagy kaliforniai városokban. San Franciscóban csak 1,4, San Diegóban és Los Angelesben pedig 1,3 százalékkal drágultak a lakóingatlanok, ami nem éri el az órabérek éves összevetésű növekedésének ütemét sem.

Szezonális kiigazítás nélkül számolva, havi összevetésben, az országos index 0,6 százalékkal nőtt, míg a legnagyobb városok tízes és húszas csoportjában 0,7-0,7 százalékkal kúsztak feljebb az árak.

Szezonális kiigazítással számolva, egész Amerikát tekintve, 0,3 százalékkal nőttek az árak februárhoz képest, a 20 és a 10 legnagyobb város esetében pedig egyaránt 0,1 százalékkal drágultak a lakóingatlanok.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!